Hoe gaat het in zijn werk als jullie een plan maken?
Gemiddeld enkele keren per week krijg ik de vraag hoe wij een project aanpakken. Steevast is mijn eerste antwoord dat onze werkwijze afhankelijk is van de vraag van de klant. Om vervolgens te vertellen dat wij ondanks alle diversiteit in de afgelopen jaren een eigen en unieke werkwijze hebben ontwikkeld.
Benieuwd hoe het werkt als wij een ontwerp voor je maken?
Start van je project
De eerste stap in onze samenwerking is dat we je wensen inventariseren. Dat lijkt een open deur, maar vaak hebben mensen maar half nagedacht over wat ze eigenlijk willen. Ze komen met wensen als: “we willen een stuk aanbouwen”, “we willen de keuken verplaatsen” of “we willen deze muur weghalen”. Dit zijn echter niet de woonwensen waar het om gaat, maar wensen die zijn geformuleerd vanuit de beperkingen van de woning.
Als je geld gaat uitgeven om je woonsituatie aan te passen is het zaak om te weten wat je het allerliefste zou willen bereiken. Ook al denk je dat dit in jouw situatie, gezien de mogelijkheden van je huis en/of je budget, niet te realiseren is. Door jouw woonwensen niet los te koppelen van je huis beperk je jezelf.
Om de eigenlijke wensen boven tafel te krijgen vraag ik door en luister “tussen de regels door”. Juist door je echte – soms zelfs onbewuste – woonwensen uit te spreken kunnen wij daar bij het ontwerpen ook aan werken!
Je bestaande huis
Als we samen je woonwensen helder hebben, is de bestaande situatie van je (nieuwe) woning aan de beurt. In de meeste gevallen staat je huis er al en kunnen we er doorheen lopen. Als je er al in hebt gewoond ken je de fijne en minder fijne plekken. Soms is het huis al ouder, maar heb je het net gekocht. Ook dan kunnen we het fysiek bekijken. Maar als je huis nog gebouwd moet worden, bestaat de bestaande situatie voor ons uit de tekeningen van de architect.
We kijken naar de positieve aspecten van je woning. En waar zitten problemen? Hoe steekt het huis bouwkundig in elkaar? Hoe zijn de afmetingen? Waar liggen mogelijkheden?
Het (schets)ontwerp
Pas nadat jouw wensen en de kenmerken van het huis afzonderlijk in kaart zijn gebracht, gaan we ze met elkaar vergelijken en als het ware over elkaar heen leggen. Zo starten we met het ontwerp. Hoe kunnen we aan je wensen voldoen en tegelijkertijd rekening houden met de bestaande situatie van het gebouw én het budget? Gelukkig kunnen we veel klanten verrassen en veel meer wensen realiseren dan zij zelf voor mogelijk hielden.
De term schetsontwerp is hier eigenlijk misleidend. Dat doet vermoeden dat het in deze fase om globale schetsen gaat die later nog uitgewerkt moeten worden. In ons geval is het tegendeel waar. Wij maken in de schetsontwerpfase uitgebreide en gedetailleerde 3d tekeningen. Een ontwerp is immers altijd ruimtelijk, driedimensionaal. Wij willen dat je als klant overtuigd JA kan zeggen tegen een plan. Dat je niet hoeft te twijfelen of het uiteindelijk wordt zoals jij voor ogen hebt. Dus laten we, via 3d tekeningen die bijna foto’s lijken, zien hoe je huis zal worden.
Is het dan nog wel een schetsontwerp? Ik vind van wel. Het is immers de fase waarin we de tekeningen gemakkelijk kunnen aanpassen, totdat jij er echt blij van wordt.
Het definitief ontwerp
Eigenlijk zit nu het belangrijkste deel van het werk er op: Wij weten samen hoe het eindresultaat eruit moet komen zien. Nu moeten we alleen de bouwers nog duidelijk maken wat ze moeten gaan doen.
Dus van alle tekeningen maken we in deze fase technische tekeningen waarin onder andere alle belangrijke maten staan. Daarnaast komt er een kleur- en materialenvoorstel met alle materialen en kleuren. Hiermee ligt het ontwerp helemaal vast en weet je dat je het optimale hebt gehaald uit je huis.
Onze werkwijze is uniek
Wij laten in de ontwerpfase dus al heel vroeg het eindresultaat zien. Het voordeel daarvan is dat het vervolgtraject een stuk eenvoudiger wordt en jij zelf niet meer hoeft te twijfelen aan de gemaakte keuzes.
De gangbare manier om met een ontwerp te beginnen is om te starten met een plattegrond en een wat grovere indeling. De details moeten later worden gekozen. Als je de (ver)bouw van een huis vergelijkt met een boom, dan sta je bij de start onder aan de stam van de boom. Elke splitsing van takken is een moment waarop je een keuze moet maken. Als je een bepaald eindresultaat in je hoofd hebt dan is dat, in de metafoor van de boom, een eindblaadje aan het einde van een twijgje, hoog in de boom. Beginnend met keuzes onderaan de stam is het haast onmogelijk om bij het juiste eindblaadje uit te komen.
Maar wanneer je in de ontwerpfase start bij het eindplaatje, in dit geval het eindblaadje in de boom, dan is van daaruit de weg terug naar de stam gemakkelijk te volgen.
Dit is onze werkwijze. Zo voorkomen we veel keuzestress en onnodige vertragingen tijdens het bouwproces.
Wij garanderen dat er straks een heerlijk huis staat!
En voor jou is de uitkomst van de verbouwing geen gok meer. Net als voor de klanten waar we de tekening en de foto bovenaan dit blog voor maakten. Meer over dit project lees je in Structuur brengt rust in huis.
Heb je nog vragen over onze werkwijze? Stel ze in het commentaarvak hieronder!
Geef een reactie