Inrichten met een schuine wand. Vraag het Doret
Mijn allereerste modelwoning, ruim twintig jaar geleden, maakte ik in een appartement dat enkele schuine wanden had. De gevel was wat groter dan die van de andere huizen en daardoor hadden deze woningen een extra raam. Hoewel je zou denken dat dit juist prettig is, waren alle drie de woningen met de schuine muren nog niet verkocht. De afwijkende plattegrond maakte kopers onzeker. Ze kozen liever voor de rechte plattegronden.
Een schuine wand hoeft geen probleem te zijn. Het kan juist iets extra’s bieden aan ruimtelijk gevoel. Maar hoe ga je er het beste mee om?
Deze vraag kreeg ik onlangs van Puck. Mooi voor de rubriek: ‘Vraag het Doret’. Maar ik had er niet meteen antwoord op. Dus ben ik mijn projecten eens nagegaan om te kijken op welke manieren ik met een schuine muur ben omgegaan.
Een schuine wand logisch maken
Als ik terugkijk op projecten met schuine wanden, zie ik dat ik met mijn oplossingen de huizen weer gemakkelijk te begrijpen en logisch wil maken.
Ik denk namelijk dat we een schuine wand in eerste instantie vervelend vinden omdat we minder snel zien hoe het huis in elkaar steekt. We voelen ons meer op ons gemak als we de ruimte begrijpen.
Wat is de reden van de schuine wand
Heb je een schuine wand in je huis ga dan eerst na waarom die er is. Een schuine wand kan bijvoorbeeld ontstaan als het perceel van de woning schuin is. Zoals bij mijn eerste modelwoning twintig jaar geleden. De straat maakte er een knik en de gevel van het appartementencomplex dus ook. Daardoor ontstonden er binnen enkele schuine muren.
In andere projecten bedachten architecten juist intern een schuine muur. Bijvoorbeeld als de zithoek eigenlijk te krap was. In dat geval ga je natuurlijk niet de hoek weer kleiner maken. Dan wil je met de zithoek de schuine lijn volgen. In een paar ontwerpen koos ik voor een kleed met een schuine zijde. Maar ook trok ik de schuine lijn al eens door in een verlaagd plafond, zodat de zithoek optisch nog breder werd.
Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Hoewel door het perspectief in de foto’s de schuinte niet duidelijk zichtbaar is, hieronder enkele voorbeelden.
Voorbeelden ter inspiratie
Voorbeeld van een schuin perceel
Ook in de aanbouw van deze vrijstaande woning, was de schuinte van het perceel voor de architect aanleiding om een buitenwand in de zithoek deze lijn te laten volgen. De zithoek was groot. Hier heb ik de schuinte verzacht door een betonnen plateau in spievorm te plaatsen. Daardoor werd ook de maat van de hoek fijner. In de oude situatie staan de meubels in lijn met de schuine muur. In de nieuwe situatie staan de meubels weer recht.
Voorbeeld van een schuine zithoek
Beide zithoeken op de foto’s hieronder zijn achterin redelijk smal. Hoewel op de foto’s niet duidelijk zichtbaar, is bij beide projecten de rechter wand schuin geplaatst. Daardoor wordt de zithoek aan een zijde breder.
Conclusie na het bekijken van de foto’s
In vrijwel alle projecten laat ik de schuine wand voor wat hij is en lijn ik de meubels uit met de rechte wanden.
Het voordeel van een schuine wand
Hoewel een schuine wand in eerste instantie lastig lijkt, voegt het ook wel iets speciaals toe. Mits er een echte aanleiding voor de schuinte zichtbaar is. Dan wordt de schuinte begrijpelijk.
Zo introduceerde ik bij een van mijn eerste projecten ruim 25 jaar geleden (sorry voor de slechte foto) juist schuinte in het interieur. De architect tekende namelijk een aanbouw met een schuine wand. Want op die manier kijk je, vanuit de achtergevel, nog vrij de tuin in. Een goed idee! Maar de aanbouw moest wel worden geïntegreerd in de woning, zodat het een geheel werd. Door de schuinte van de aanbouw in de vloer van de keuken door te trekken, ontstaat dat gevoel van eenheid.
Advies
Heb je een schuine wand in huis? Probeer te achterhalen wat voor de architect de reden is geweest om een schuine wand te maken.
Is dat vanwege de vorm van het bouwperceel? Dan heb je wat extra ruimte. Heeft de architect de schuinte bedacht omdat het anders te krap zou worden? Probeer dan –met de schuine lijn– de ruimte optisch nog breder te maken.
Hou de indeling logisch en gemakkelijk leesbaar. Meestal is dat door de meubels gewoon recht te plaatsen en de schuinte te negeren.
Toelichting bij de foto boven dit blog
‘Hoe leggen we de vloer in deze woning?” vroeg de parketteur.
De buitengevel was schuin vanwege de vorm van het perceel. Het gaf wat overruimte aan deze gang. Die konden we daardoor een galerie-achtige uitstraling geven.
Naar mijn idee was er maar één mogelijkheid: parallel aan de haakse muren. Daardoor loopt het parket schuin weg tegen de gevel. Alle meubels in huis staan vervolgens recht. Ook het kunstwerk op de witte sokkel! Het voelt een stuk onrustiger om de sokkel schuin te zetten.
Nu ben ik benieuwd wie er een schuine muur in huis heeft. En hoe ben je er mee omgegaan? Of is het nog steeds een probleem? Wat gebeurt er als je de schuine wand negeert?
Ik hoor het graag in het commentaarveld hieronder.
Geef een reactie