Vraag het Doret
Daglicht is voor mij het meest essentiële element voor een heerlijk huis. Zó belangrijk dat je er ervoor zou kunnen verhuizen.
Dat vroeg een Belgische lezer van mijn blogs en boek zich ook af. “Moet ik, ondanks de mooie locatie aan een park, toch verhuizen in verband met de donkere voorzijde?” Een mooie vraag voor mijn rubriek: Vraag het Doret. Dank je Sarah dat ik foto en vraag hier mag delen.
Ik begin met de letterlijke tekst van haar mail.
Kun je gelukkig zijn in een huis met eeuwig donkere kant?
Vier tips om maximaal van daglicht te profiteren
Wat een verantwoordelijkheid om Sarah te adviseren over zo’n belangrijke vraag.
In eerste instantie gaf ik vier tips:
1. Gelukkig dat je het ochtendlicht in huis hebt. Dit is het meest waardevolle licht waar we energie van krijgen. Zorg dat je daar dan ook bent in de ochtend!
2. Er zijn ook plekken waar daglicht minder belangrijk is. Bijvoorbeeld in een zithoek waar je vooral ’s avonds zit. Hier mag de sfeer ook wat anders zijn. Ook is een donkere kant voor bergruimte/kasten heel geschikt. En voor ruimtes waar je minder tijd doorbrengt.
3. Kies een lichte vloer aan de donkere zijde. En probeer daarmee inderdaad het licht zo ver mogelijk het huis in te krijgen.
4. Maak een goed lichtplan. Kunstlicht kan nooit een vervanger zijn van daglicht, maar indirect kunstlicht benadert het natuurlijk licht het beste. En kan in donkere dagen snel aan.
Extra tips, na het zien van de foto
Na afloop stuurde Sarah mij de foto die boven dit blog prijkt. Het uitzicht aan de voorzijde is inderdaad prachtig. Maar na het zien van de foto heb ik nog enkele extra tips, waarvan ik zeker weet dat ze resultaat opleveren.
5. Haal de horizontale lamellen uit het raam. De hoogte van het venster bepaalt hoe ver het licht de ruimte in kan. Die bovenste 15 centimeter van het raam zorgen dus voor veel extra daglicht. Hang liever een gordijn, aan de linkerzijde van het raam.
6. De kozijnen zijn donker en de dagkanten van het raam flink getint. Mocht je de kozijnen in deze kleur willen behouden, maak dan in ieder geval de dagkanten –en de rest van de voorgevel– zo licht mogelijk.
7. Ik kan niet goed zien hoe dat zit rondom de vensterbank, maar die donkere tint absorbeert ook veel licht. Leg er maar eens een wit papier op. Dan merk je direct het verschil op dit horizontale vlak. Een lichte vensterbank doet wonderen!
8. Je ziet op de foto al dat er in de middag wel degelijk licht op de muur aan de rechterzijde valt. Maak ook deze muur zo licht mogelijk.
Misschien verwacht je weinig resultaat van deze laatste tips, maar ik verzeker je dat deze kleine aanpassingen veel effect zullen hebben. En daar hou ik van.
Ik ben benieuwd naar het resultaat van Sarah, maar ook welke verbeteringen jij hebt kunnen aanbrengen om meer daglicht in huis te krijgen.
Vertel je het in het commentaarveld hieronder?
Hoe belangrijk is daglicht? Hier lees je meer over daglicht
In de rubriek Vraag het Doret vroeg Monique naar meer verbinding tussen eethoek en keuken.
Dag Doret
We herkennen ons helemaal in je blog. Het advies dat je ons een paar jaar geleden hebt gegeven om een muur uit te breken, de pui te veranderen met ramen en openslaande deuren is cruciaal geweest voor de lichtval in de kamer. We hebben nu een plek waar we veel zitten, bij de openslaande deuren, waardoor we zo de tuin in kunnen lopen.
Met de schildersezel in een hoek, en een paar stoelen van mijn overgrootouders die voor ons veel waarde hebben, is dit de plek geworden waar we erg veel gebruik van maken.
We genieten nog dagelijks van je adviezen.
Wat fijn om te horen dat jullie er zoveel plezier van hebben. Ik dacht wel dat het daglicht van die kant van het huis veel impact zou hebben. Dank voor je bericht!
Dag Doret. Ik zat net in ons hoekje aan het park en moest aan al jouw tips denken.
Sowieso zullen we het natuurstenen donkere tablet vervangen door een tablet uit lichte natuursteen. Dat vind ik al een heel goeie tip, ik begreep eerst niet wat je bedoelde met die papieren maar ik testte het eens uit en het heeft inderdaad zijn effect!
Ook de muren schilderen zie ik helemaal zitten, al zal dat in een latere fase zijn. En de horizontale lamellen… ja, die nemen inderdaad licht weg en ik stoor me er al langer aan. Ik heb me foutief laten adviseren door een vakvrouw (ook weer een van je tips… die zien het totaalplaatje niet. Maar toen kende ik je blog nog niet). Bovendien was het een cadeau van mijn ouders dus ik durf er niet goed afscheid van nemen. Maar met jouw advies kan ik mijn ouders wel overtuigen dat de lamellen toch een vergissing waren en voor gordijnen gaan.
Enkel met de kleur van de kozijnen zit ik vast. Die donkerbruine kastanje-achtige kleur vind je overal terug in onze woning: alle kozijnen, alle deuren, en ook voor heel wat meubels koos ik voor deze kleur omdat het past in de seventies sfeer van ons huis en zodat er een lijn in zit.
Heel erg bedankt Doret, voor de haalbare en praktische tips. Ik had aan al deze dingen nog niet gedacht! Of we gelukkig zullen zijn in ons huis zal de toekomst uitwijzen, maar het is fijn om alvast de handen uit de mouwen te kunnen steken.
Ik praat over het kozijn maar ook over de dagkant. Dat is het stukje muur naast het kozijn, in de muuropening. In de dagkant beneden zit de vensterbank. Laat het kozijn maar lekker in de huidige kleur en maak de voorgevel en dagkanten lichter!