Juni is de maand van de eindexamenuitslagen en diploma-uitreikingen.
Is jouw zoon of dochter geslaagd dit jaar? Gefeliciteerd, een mooie mijlpaal. Niet alleen voor de geslaagde zelf, maar ook voor de ouders zal er de komende maanden van alles veranderen. Voor de aankomende student lonkt de wijde wereld, terwijl de ouders moeten wennen aan een leger huis.
Loslaten
Opvoeden is loslaten, alle ouders weten dit. Maar laat je je kind nu straks maar gewoon ‘los’ in zijn nieuwe omgeving? Of kun je nog iets extra’s doen om hem te helpen een goede start te maken?
De eerste studentenkamer
Als alle festiviteiten achter de rug zijn, of misschien zelfs al eerder, start het zoeken van een studentenkamer in de plaats van de vervolgopleiding. Kamers zijn schaars, dus de eerste zorg is om überhaupt een kamer te bemachtigen. Je kunt niet te kieskeurig zijn en deze eerste kamer zal dan ook meestal niet van een denderende kwaliteit zijn.
De insteek is om zo snel mogelijk door te schuiven naar een betere kamer. Dit maakt dat er weinig aandacht is voor het inrichten van deze eerste kamer. Het is immers toch maar voorlopig?
Meer aandacht voor de studentenkamer
Om niet te veel geld uit te geven, worden oude spullen van thuis of van vrienden en kennissen gebruikt. Want hoe klein bemeten de ruimte ook is, er zal in ieder geval een tafel, met stoel(en), een bed en kastruimte moeten komen. Het eindresultaat is vaak een ongezellig rommelig hok, waar rust en ruimte ver te zoeken is. En dat terwijl rust altijd als eerste wens naar boven komt als ik vraag waar de nieuwe woonsituatie van mijn klanten aan moet voldoen!
Een noodzakelijke voorwaarde
Voor de nieuwbakken student is deze kamer de thuisbasis in de belangrijke eerste maanden in zijn nieuwe omgeving. Hier moet hij zich thuis gaan voelen en alle nieuwe indrukken verwerken.
Je geeft je kind een belangrijke steun in de rug door wel degelijk aandacht aan de inrichting ervan te besteden. Sterker nog: ik acht een fijne woonplek een noodzakelijke voorwaarde voor het slagen van je kind in zijn nieuwe omgeving.
Goed maar niet duur
Dat betekent overigens niet dat de inrichting van de studentenkamer veel moet kosten. Met het gebruik van oude spullen van anderen is helemaal niets mis. Sterker: ik kan het zelfs aanbevelen spullen van thuis te gebruiken. Zet die echter niet klakkeloos neer, maar gebruik mijn tien tips!
Waar je op moet letten bij het inrichten van een kleine studentenkamer
- Beperk je tot wat echt nodig is.
- Kies voor meubels met meerdere functies, waar dat kan.
- Gebruik een hele wand als opbergmeubel in plaats van een losse kast. Houd hem (gedeeltelijk) uit het zicht door er een gordijn of paneel voor te hangen.
- Hang maximaal één (grote) afbeelding aan de wand, liefst een met diepte.
- En vooral: steek samen met je kind energie in het maken van een fijne kamer. Hierdoor wordt het een goede plek om alle nieuwe ervaringen te kunnen verwerken.
Lees de andere 5 tips voor inrichten van een studentenkamer (klik hier) die ik eerder in een blog gaf en gebruik ze!
Ken je ouders met geslaagden? Stuur dit blog aan ze door! Welke van de 10 tips ga je ze in ieder geval vertellen? Schrijf het in het commentaarveld hieronder.
Geef een reactie