Je kunt geen keukenzaak binnenlopen of je wordt overstelpt met eilandkeukens: liefst voor spoelen én koken.
Maar een keukeneiland is zeker niet overal de beste oplossing!
Wat zijn de problemen die bij een keukeneiland kunt tegenkomen en hoe kun je die voorkomen?
Problemen van een keukeneiland
Een keukeneiland biedt je de mogelijkheid tijdens het werken contact te hebben met andere mensen in de ruimte maar heeft ook een aantal nadelen.
In de eerste plaats kost een keukeneiland veel ruimte: Het eiland moet in ieder geval aan drie zijden (liefst aan vier) vrij in de ruimte staan. De ruimte om het eiland heen moet dermate groot zijn dat je niet alleen een looppad hebt.
Een keuken omringd door vier muren acht ik niet geschikt voor een keukeneiland. Het eiland voelt als een obstakel waar je omheen moet lopen in plaats van als een fijne werkplek. Mijn advies is om dan minimaal één wand weg te halen zodat meer openheid ontstaat.
In het zicht
Als voldoende ruimte beschikbaar is, kan er een groot eiland komen met spoelen en koken op het eiland. Achter of naast het eiland komt een kastenwand voor apparatuur en opslag. Realiseer je wel dat alles wat je op het keukenblad hebt staan vol in het zicht ligt. Een koffiezetapparaat wordt om die reden dan vaak ingebouwd. Een waterkoker kan vervangen worden door een quooker. Maar wat te doen met een broodrooster of ander apparaat dat je vaak gebruikt?
Een oplossing hiervoor is een nis in de apparaten-wand waar dergelijke spullen in kunnen staan. Of je kunt de voorzijde van het eiland (gedeeltelijk) verhogen zodat je niet vol op het blad kijkt.
Kookeiland of spoeleiland
Is er minder ruimte dan kun je een apart kook- en spoelgedeelte maken. Een van de twee op het eiland en het andere tegen een wand. Zo heb je het voordeel van het eiland maar ook het voordeel van een blad tegen de wand. Wel zul je met (natte) gespoelde producten over moeten steken naar het kookgedeelte.
Krukken aan het eiland?
Voor het contact met de kok of een snelle maaltijd kun je krukken aan het blad plaatsen. Deze krukken staan meestal naast elkaar aan het eiland. Dít vind ik niet zo’n goed idee. Voor je het weet zit je dagelijks aan dit keukeneiland te eten, náást elkaar in plaats van tegenover elkaar. Zo vermindert de communicatie onderling na verloop van tijd behoorlijk!
Als je enkele krukken aan het eiland wilt zetten, dan is mijn advies om de krukken tegenover elkaar te plaatsen. Of plaats minder krukken dan er mensen in huis wonen. Samen eten zul je dan vanzelf aan een eettafel doen!
Geen keukeneiland…wat dan?
Als je bovenstaande punten in de overwegingen betrekt kun je een goede afweging maken en hoeft niets een keukeneiland in de weg te staan. Denk echter ook eens aan andere mooie keukenopties. Die tref je helaas zelden in de keukenshowrooms aan.
Om een keuken goed te laten passen bij de rest van de woonruimtes zul je deze ruimte integraal met de andere ruimtes moeten bekijken.
Bij de foto’s van onze projecten hierboven tref je ook mooie en praktische andere keukenontwerpen aan. Wellicht kom je hiermee op een ander idee.
Míjn keukenprins heeft een rechte keukenopstelling met een keukenblad en lades van 80 cm diep. Op deze manier was er ruimte voor een keukentafel én voor de gewenste openslaande tuindeuren naar het terras!
Ik ben benieuwd hoe jij je huidige keukenopstelling ervaart. En wat zou jij anders willen? Schrijf het in het commentaarveld hieronder!
Hallo Doret,
Dank voor alle leuke en nuttige tips in je blogs.
Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht en twijfelen heel erg over de inrichting van de keuken. Wel of geen kookeiland. De ruimte is namelijk 2.63 diep en 4.80 breed en het betreft een open keuken. Totale lengte woning is 8.30 meter met in het midden een trap van boven en beneden. We denken er nu aan om kasten/apparatuur aan de 2.63 kant te plaatsen en een kookeiland van 280 cm (wasbak/inductie/afwasmachine) tegen de andere muur (dus haaks op elkaar). We zouden dan nog 1.20 loopruimte over hebben naar het balkon.
We hebben ook een tafel van 2 meter omdat we vaak met de kinderen aan de tafel zitten.
Kortom zou een kookeiland wel of niet zin vol zijn of alleen beide muren gebruiken? Maar dan is de loopruimte 3.60. Wat misschien weer heel leeg lijkt.
Hallo Jan,
Fijn dat mijn blogs van nut zijn. Helaas kan ik je niet een concreet advies geven. Daarvoor zou ik nog veel meer moeten weten.
Ik ben het wel met je eens dat je niet de keuken alleen tegen de beide muren moet plakken.
Klopt het dat je eettafel straks midden in de ruimte komt en niet bij een raam? Kun je de positie van keuken en eettafel omdraaien misschien? Je bent overdag veel rondom deze tafel. Dus fijn als die licht staat. Veel succes met je plannen! Maak er een heerlijk huis van!
Hoi Doret, zie jij in een keuken- of kookeiland, vooral een hype, persoonlijke voorkeur of een echte praktsch toegevoegde waarde? Als een keukeneiland zo praktsch is, waarom zijn interieur-ontwerpers daar 30 jaar geleden niet opgekomen?
Een keuken-eiland staat in mijn ogen heel hip, echter het neemt veel ruimte in, in vergelijking met een hoekkeuken: In een hoekkeuken met een lengte van 3 meter gaat pakweg 3m2 verloren aan sta-ruimte. Aan een kookeiand van 1,5 meter lang gaat 6m2 verloren aan sta-ruimte er om heen aan alle kanten. Deze ruimte is niet meer beschikbaar voor de rest van de woonkamer, bijvoorbeeld een chique eettafel. Qua gebruik wordt een kook-eiland maximaal een uur per dag gebrukt, echter een zithoek 3 uur per dag en een eettafel 2 uur per dag. Waarom zou je zo veel ruimte besteden aan een kookeiland? Wat is er praktisch aan?
Hallo Teun,
Al een aantal jaren is een keukeneiland een echte hype. In de keukenzaken vind je nauwelijks meer andere opstellingen. Daar moet zeker verandering in komen.
Maar ik vind het niet juist om te zeggen dat we een keukeneiland dan wel eerder zouden hebben bedacht als het zo’n goed idee was. De samenleving verandert namelijk continu en onze manier van leven verandert mee. Om een simpel voorbeeld te noemen: vroeger was de vrouw des huizes thuis en werd koken beschouwd als haar taak. Tegenwoordig wordt koken meer gezien als ontspanning en qualitytime. Ook de techniek stelt ons in staat om bijvoorbeeld niet meer in een aparte ruimte te hoeven koken. Daardoor zijn woningen ook heel anders geworden. Bij een keukeneiland sta je als koker met je gezicht de ruimte in. Dat is leuker dan tegen een wand aan kijken. Maar ik heb hele fijne andere keukens bedacht ook.
Onlangs hoorde ik gelukkig van de CEO van Bulthaup Marc Eckert op het Congres ‘the Future of Kitchen and Bathroom Design een nieuw geluid: er wordt in de toekomst nog maar kort gekookt. Dat is namelijk veel gezonder. De aandacht moet uitgaan naar het gezelschap (dus de tafel). Visie van een man die toch aan het hoofd staat van een keukenmerk! Zij kwamen op de beurs in Milaan dan ook met een grote tafel.
Met mijn blog wil ik mensen aanzetten om zelf na te denken waar zij hun ruimte en geld aan willen besteden en niet klakkeloos een keukeneiland te nemen.
Hai Doret,
Via google ben ik op jouw pagina geland. En ik hoop dat u me kunt adviseren ovef de dilemma mbt onze nieuwe keuken.
Ons nieuw huis wordt over 5 maanden geleverd maar we zijn helaas nog niet uit met de indeling van de keuken.
Als u de woonkamer binnenloopt heeft u aan de rechter kant een muur welk 3789mm lang is daartegenover hebben we een erker van vloer tot plafond met de afmetingen van 3900mm lang en 2630 hoog met een diepte van 1090 mm. De muur haaks de lange wand heeft een lengte van 3000 mm.
We hebben overwogen om een hoekkeuken te nemen waaraan nog een schiereiland gekoppeld is. Dus twee muren plus een schiereiland met het uitzicht naar woonkamer
Echter wilde ik altijd al een eiland. Dat kan ook begreep ik. Echter de werkruimte die ik overhoud laat ons twijfelen.
Wat zou uw advies zijn voor zo’n oppervlak?
Ik hoor het graag van u,
Pervin
Hallo Pervin,
Ik begrijp je beschrijving van de ruimte niet. Ik kan geen gericht antwoord op je vraag geven daardoor. Mijn belangrijkste advies aan je is: bedenk waarom je altijd al een werkeiland wilde hebben. Welke kenmerken van een kookeiland trekken je aan? En zijn deze kenmerken ook op een andere manier te realiseren? In de bovenstaande blog en de plaatjes zie je werkeilanden maar ook andere keukens die je kunnen inspireren. Je gaat veel geld uitgeven aan een keuken dus rust niet voordat je tevreden bent. Stuur me eventueel een mail om te kijken of ik je op een of andere manier kan helpen om tot een fijne keuken te komen.
Ik wens je een heerlijk huis!
Hallo Doret,
Graag zou ik uw advies horen betreft het volgende.
Onze keuken heeft een afmeting van 5689 lang en 2767 breed.
Nu willen wij een kookeiland plaatsen, maar nu het huis bijna klaar is en je daadwerkelijke in de ruimte kunt staan lijkt de ruimte erg klein.
Het eiland zou een afmeting krijgen van 2132 lang en 91cm breed.
De doorloop is volgens de normen voldoende nml 92 cm.
Is het verstandig om dit door te zetten?
Beste Leya,
Wat leuk dat je me gevonden hebt via internet!
Ik zal proberen je te helpen, maar ken de situatie natuurlijk niet goed genoeg.
Allereerst is van belang of de keuken geheel gesloten is. Dwz. zijn er twee muren die 5689 mm en 2 muren die 2767 mm lang zijn?
Minimaal één van de wanden zou open moeten zijn, bijvoorbeeld richting kamer.
Uit jou woorden begrijp ik dat dat niet het geval is.
In dit geval raad ik het af om een eiland te maken. Het eiland wordt dan echt een blok in een smalle ruimte.
Alleen als er wel een open gedeelte naar de woonkamer is zou je een eiland kunnen overwegen. Maar je ruimte is inderdaad beperkt.
Als ik een schets probeer te maken van de maten die je doorgeeft, denk ik dat het kookeiland in de lengterichting van de keuken staat en dat aan weerszijde van het eiland 92 cm overblijft. Dus dat de doorloop van 92 cm over de volle lengte van het kookeiland (dus 213 cm lang!) loopt. Dan vind ik 92 cm ook echt te weinig:
– Maten zijn niet absoluut: Als er op 1 punt een doorgang van 92 cm is is dat prima, maar als de 92 cm een lengte heeft van 213 cm dan is dit te smal.
– Verder speelt nog mee of de doorloop een belangrijke doorloop is? Moet daar iedereen langs? Of alleen de persoon die in de keuken gaat werken?
In jou geval denk ik Leya, dat je heel goed gezien hebt dat het geheel straks anders overkomt dan men het in de keukenzaak heeft getekend.
Mijn advies: Maak een nieuwe creatieve keukenindeling (niet de standaard-kookeiland oplossing) voordat je veel geld aan een keuken besteedt en je de komende jaren met ergernis zit!
Leya, hopelijk heb je iets aan mijn advies, hoewel ik me realiseer dat je in actie zult moeten komen om de plannen aan te passen. Het betekent dat leidingen misschien weer moeten worden aangepast. Laat je hierdoor echter niet uit het lood slaan: liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Ik wens je een Heerlijk Huis! Doret
Weer leuke tips voor de keuken Doret. Jammer dat we er 14 jaar geleden geen gebruik van hebben gemaakt!
Doret heeft voor ons een uitermate praktische en mooie keuken ontworpen. Niks kookeiland. Ik voel me dagelijks keukenprinses in onze heerlijke keuken. Ook voor het kleine appartement van onze kinderen bedacht Doret een idee dat net het verschil maakte!
Fijn dat het nog steeds naar jullie zin is Wilma!