Verhuizen naar een appartement
Het zou een hele grote stap worden en het vertrouwen dat het goed zou komen was er nog niet. In die stemming zaten meneer en mevrouw Jansen bij mij op kantoor. De tekeningen van hun net aangekochte appartement lagen op tafel. Met de bouw moest nog worden gestart, dus zou het nog enkele jaren duren, voordat de verhuizing echt dáár was. Het voordeel daarvan was dat ze nog wat aanpassingen konden doen. Of ik hen daarbij kon helpen?
Twijfel over het appartement
Vooral Freek had het er maar moeilijk mee. Het voelde als een grote aderlating om hun huis in te ruilen voor een appartement. Ook al had het complex een fantastische ligging, midden in een prachtige kloostertuin en toch in het hartje van de stad.
Ik begreep het goed. Het huis dat Freek en Wies verlieten, was een mooie onder architectuur gebouwde en later nog eens verbouwde vrijstaande woning. Overal had je mooie doorkijkjes; naar buiten, maar ook naar kunstobjecten. “Krijg ik geen spijt?” en “Kan ik aarden in een appartement?” waren de twijfels van Freek. Aan mij de taak om te zorgen dat Freek en Wies straks blij zouden zijn met hun nieuwe woning.
Heb jij ook twijfels of kun je minder goed aarden in je aangekochte appartement? Lees hieronder wat we hebben gedaan om te zorgen voor een prettige woning.
Een ruimtelijk appartement is de oplossing
Wat in vrijwel elk appartement ontbreekt is een gevoel van ruimtelijkheid. Zeker als je, net als Freek en Wies, uit een vrijstaande woning komt is de overgang groot. Hoe krijg je een gevoel van ruimte terwijl je beperkt bent in de aanpassingen die je kunt doen?
- Wanneer je een kamer maar op één manier kunt binnenlopen of verlaten, dan voelt het direct hokkerig. Maak meerdere ingangen of uitgangen naar een vertrek. Je ervaart direct veel meer ruimte als je op verschillende manieren door de woning kunt lopen. Ook in het geval van de familie Jansen kun je de woonkamer met keuken nu op twee manieren bereiken. Via een doorgang achter in de keuken en via de glazen kamerdeur. Door die glasdeur kijk je trouwens tot de buitengevel aan de andere zijde van de woning.
- Lukt het niet om twee ingangen te maken, dan geeft ook de doorkijk naar een andere kamer al een gevoel van verbinding met dat vertrek. Je kunt er weliswaar niet doorheen lopen, maar je ziet dat er méér is. Bij de familie Jansen hebben we een ruit geplaatst tussen de slaapkamer en werkkamer. Kijk hoe je, via de ruit achter het beeld, de buitengevel verder ziet doorlopen.
- Een appartement heeft meestal een (donkere) gang met deuren naar de verschillende vertrekken. Door één deur weg te laten en twee deuren met glas te plaatsen hebben de Jansens nu ook daglicht in de gang. Het maakt de gang een stuk prettiger en meer onderdeel van het huis. Zeker ook doordat de wanden van de gang verschillende afwerkingen hebben. De wand achter de keuken is voorzien van betonstuc, ook aan de gangzijde. En verderop loopt de houten kastenwand via de keuken naar de gang en weer door naar de slaapkamer.
In 2023
Eindelijk konden Freek en Wies dit jaar verhuizen. Ze zijn blij met hun nieuwe woning die in lijn ligt met de sfeer die ze gewend waren in hun oude huis. Ze hopen er nog vele jaren te wonen. En wij konden er na enkele jaren van plannen maken, nu foto’s maken van het resultaat.
Geen bouwkundige wijzigingen in je appartement mogelijk?
Geen nood. Ook dán kun je je appartement met deze ideeën ruimtelijk maken.
- In plaats van twee ingangen kun je in de ruimte zélf een mogelijkheid maken om rond te lopen. Of je kunt die illusie creëren. Dit is bij Freek en Wies gebeurd door het wandje aan het einde van het keukeneiland.
- In plaats van een ruit kun je de muur laten doorlopen, door in een hoek een spiegel te plaatsen van vloer tot plafond.
- Versterk het ruimtelijke gevoel door de gang meer bij de woning te betrekken. Plaats deuren met glas, of haal een deur (met kozijn) tot aan het plafond weg als dat kan. Werk niet alle wanden hetzelfde af. Kies liefst verschillende materialen. Maar ook een afwijkende kleur op een wand die van de ene naar de andere ruimte loopt geeft al een goed effect.
Op deze manier kun je overal wel een ruimtelijk gevoel scheppen. Vooral als je twijfels hebt of een appartement bij je past doet zo’n aanpassing wonderen.
Helpen deze adviezen je? Ik hoor het graag in het commentaarveld hieronder!
Twijfel je of je wilt verhuizen naar een appartement? Lees alles over De voor- en nadelen van een appartement.
Meer over kunst in huis lezen? Kunst in huis
Missie geslaagd.
Het is een “heerlijk huis”.
W/F
Dankjewel Wilma, daar doen we het voor!