Een lastige maat zithoek
Op de tekening van het huis van Pieter en Jopie had ik het al meteen gezien: de problemen die ze hadden met de indeling van hun huis waren vooral te wijten aan een lastig formaat zithoek. Dus opperde ik, toen ik voor de bespreking van hun wensen ter plekke was, voorzichtig of ze ook gedacht hadden aan een eventuele kleine uitbreiding? Nee, was het antwoord, dat overwogen ze niet.
Het plan
Dus maakten wij een plan met een betere positie van de eettafel, meer gebruik van het daglicht en fijne indeling van de zithoek. Met name aan de indeling van de zithoek besteedden we veel tijd. De zithoek was smal. We haalden alles uit de kast om hem optisch en gevoelsmatig te verbreden. In de andere richting was hij echter juist groot… Toen we het gevoel hadden het maximale te hebben bereikt, lieten we de nieuwe plannen zien.
Heel slim bouwden Pieter en Jopie de nieuwe indeling, zo goed als het kon, na met de meubels die ze hadden. Ze voelden direct de verbetering van de positie van de eettafel. En ook de zithoek was fijner.
Op het laatste moment
Tijdens mijn laatste bezoek zetten we de puntjes op de i wat betreft de materialen. Ik kon het niet laten nog een klein beetje te schuiven met de meubels. “Kijk” zei ik, “dit bedoel ik met dat we net 30 cm tekort komen” en ik schoof een van de banken van de zithoek strak met de rug tegen de achterpui. Ik nodigde hen uit om op de bank te komen zitten. Pieter en Jopie waren met stomheid geslagen. De nieuwe afmeting gaf zo’n andere en meer ruimtelijke ervaring….
Een weekje later kreeg ik een mailtje. De architect had opdracht gekregen om de tekening van de achterpui aan te passen en de woning een stukje uit te breiden. De inrichting moest daardoor natuurlijk ook weer licht worden aangepast. Op de tekening boven dit blog is de nieuwe, bredere zithoek te zien. De verhoging van het plafond zit op de plek van de oude achtergevel.
De beste afmetingen voor een zithoek
Om elkaar in een zithoek te kunnen aankijken, is het prettig om in een soort van kring te kunnen zitten. Maar de afmetingen van zo’n kring zijn aan vaste maten gebonden. Het voelt prettig als deze kring minimaal 350 cm rond is. Helaas is dit lang niet in alle huizen mogelijk. Is je zithoek kleiner dan moet je wat trucjes bedenken of meer naast elkaar gaan zitten.
Is je zithoek groter dan 350 cm dan is dat prima. Maar voor een prettige zithoek is 450 cm echt het maximale.
De woning van Pieter en Jopie is in de ene richting minder dan 350 cm en in de andere richting juist méér dan 450 cm.
Een volgende keer anders!
Door mijn ervaring met Pieter en Jopie heb ik me voorgenomen een volgende keer de bewoners direct tijdens het eerste gesprek al te laten voelen hoe de sfeer van de zithoek verbetert als hij de juiste afmetingen heeft. En om dit blog te schrijven. Want misschien worstel jij ook wel met de ruimte waar je zithoek staat. En heb jij ook een te smalle ruimte of juist een te grote hoek. Of misschien, net als Pieter en Jopie, wel allebei!
Hoe groot is jouw zithoek? Meet hem eens na en laat het me hieronder weten. Ook als je worstelt met te klein of juist met te groot. Ik hoor het graag!
Over de zithoek schreef ik al eerder een blog: Zithoek.
En dit blog over Een te grote zithoek.
Hallo Doret,
Nu zie ik wat ik gemist heb! De 30 cm die erbij kwam is te zien bij het plafond! Sorry, niet goed gekeken. Nu snap ik hoe dat het verschil kan maken!
Mooi gedaan overigens!
Fijn voor je dat je meer geniet van je vrije tijd! Ik hoop dat we nog wel regelmatig iets van je horen!
Hallo Doret, heb je wat voorbeelden met foto’s? Ik zie nu alleen maar 1 foto boven het artikel
Hallo Margreet,
Wat zou je graag willen zien om het duidelijker te maken?
Hallo Doret,
Je blog over de ideale zithoek afmetingen is zoals altijd weer praktisch en glashelder. Fijn dat je ondanks het rustiger aandoen toch nog de tijd vindt om je inzichten te delen. Over de genoemde maten heb ik een vraag: zijn dat de buitenafmetingen, vanaf achterkant stoel of bank?
Ha Johan,
De afmetingen zijn vanaf achterkant bank tot achterkant bank of stoel aan de overzijde.