“Hoe pas je de sleutels uit je boek toe in een keuken(ontwerp)?” vroeg de journalist van DVK (een vakblad voor de keukenbranche).
Leuk dat ook de mensen die dagelijks adviseren bij de aanschaf van een nieuwe keuken geïnteresseerd zijn in hoe zij kunnen bijdragen aan een heerlijk huis. Een keuken is immers een belangrijk onderdeel van je huis.
Het interview verscheen deze maand (september 2017) in het blad. Ik geef voor drie van de vijf sleutels uit mijn boek aan hoe je ze vertaalt naar de keuken. De tips die ik gaf aan de keukenadviseurs zijn ook voor jou goed om te weten. Hieronder enkele fragmenten uit het interview.
Daglicht
“Als eerste noemt Schulkes daglicht, een van haar stokpaardjes, gebaseerd op onderzoeken die aantonen dat daglicht grote invloed heeft op ons bioritme en humeur. (…) Om optimaal van het energieopwekkende ochtendlicht te kunnen profiteren, heb je eigenlijk een keuken nodig met ramen op het oosten. En anders op een plek die daar het meest bij in de buurt komt. Makelaars roepen altijd dat een tuin op het zuiden ideaal is, maar ik kijk liever of de keuken een raam heeft op het zuidoosten. Dan weet je zeker dat er ’s ochtends daglicht in de keuken schijnt.”
“Maar naast het soort daglicht, is de hoeveel daglicht misschien nog wel belangrijker voor de sfeer (…..) Vaak kun je de keuken al een stuk prettiger maken door een muur door te breken of een extra raam te plaatsen. Of kies een lichte kleur werkblad, dat reflecteert het binnenvallende licht goed. ”
Rust
“Als tweede basisregel noemt ze ‘voldoende rust’: “Dat is essentieel in een ruimte en dus ook in de keuken. (…) Je creëert rust door het aantal elementen te verminderen. Dit bereik je door grote maar eenvoudige elementen te gebruiken. “Als je twee kasten tegen elkaar schuift heb je nog steeds evenveel opbergruimte, maar het aantal elementen neemt af en daarmee neemt de rust toe.
Ook noemt de Schulkes ‘evenwicht’ als voorwaarde voor rust. Al haast ze zich om erbij te zeggen dat dit geen synoniem is voor symmetrie: “Symmetrie is de makkelijkste vorm van evenwicht, die je vaak onbedoeld toepast. Het is een begrijpelijke keuze maar als je eraan begint, is er geen weg meer terug. Door de vele standaardmaten en apparaten moet je je in keukens in allerlei bochten wringen om symmetrie in stand te houden. En zelfs dan lukt het nooit helemaal, waardoor het evenwicht juist wordt verstoord. Ik adviseer daarom om in keukens asymmetrisch te werken.”
Onbewuste signalen
Als derde basisregel noemt de interieurarchitect ‘onbewuste signalen’; een soort verzamelterm voor details die ons onbewust tot bepaald gedrag verleiden. Zoals barkrukken in de keuken: “Die maken het heel verleidelijk om in de keuken te eten. Op zich is daar niks mis mee, maar in keukenshowrooms zie ik vaak dat barkrukken maar aan één kant van het eiland staan. Dat scheelt ruimte, maar als je het kopieert, is de kans groot dat je voortaan naast elkaar in plaats van tegenover elkaar eet. Dat heeft erg veel invloed op hoe je communiceert en waarover je praat tijdens het eten.”
Volgens de binnenhuisarchitect zijn dit soort zaken op te lossen met andere onbewuste signalen: “Als je toch een bar in de keuken wilt, kun je ervoor kiezen om één stoel weg te halen. Dan eet je af en toe een snelle hap in de keuken, maar als het hele gezin thuis is, word je door het stoelentekort gedwongen om aan de eettafel te gaan zitten. Het lijken details, maar juist dit soort kleinigheden hebben ongemerkt veel meer invloed dan de kleur of vorm van keukenkastjes.”
Tot zover de citaten uit het artikel. Je leest meer over mijn visie in de blog mijn keukenprins heeft geen eiland.
Kijk jij na het lezen van deze tips anders naar de opstellingen in de keukenzaken? Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder!
Geef een reactie