Opnieuw: L-kamer inrichten
Wat een ergernis! Zoveel mensen die worstelen met een slechte indeling van hun woonkamer!
Mensen kunnen er hun draai niet in vinden. En dat terwijl toch zeker je woonkamer een fijne plek moet zijn waar je je echt thuis voelt! Als je kunt zorgen dat de indeling van je woonkamer fijn is, dan brengt je dat elke dag meer geluk!
Eerder schreef ik al eens over de problemen die je tegenkomt als je een L-kamer gaat inrichten. (Deze blog kun je hier nog terugvinden op mijn website.) Maar nog steeds weten veel te weinig mensen hoe ze van zo’n lastige ruimte toch een fijne woonkamer kunnen maken.
Ik ga je helpen
Gelukkig heb ik een aantal goede oplossingen voor deze lastige kamers. Die oplossingen kun je zelf ook toepassen! De meeste zijn eenvoudig te doen en je kunt meteen beginnen.
Vorig jaar hebben we een DUBBELE L-kamer aangepast. Aan de hand van dit project geef ik je ideeën hoe je de problemen van een L-kamer zou kunnen aanpakken. Met behulp van deze tekst, de foto’s en de plattegrond krijg je zeker ideeën voor je eigen huis!
Waarom is het lastig om een L-kamer fijn in te richten?
Een L-kamer kun je onderverdelen in 3 blokken: een blok in de korte punt van de L, een blok in de lange poot van de L én een blok in de hak van de L (waar beide vlakken samenkomen).
Je hebt een probleem als de blokken niet het formaat hebben dat je nodig hebt voor het maken van een royale zithoek. Gevoelsmatig wil je met je zithoek in de korte poot gaan zitten en helaas is deze ruimte vaak te klein om de gehele zithoek in te plaatsen. In het vorige blog deed ik als oplossingen aan de hand om met een vloerkleed of een lamp de ruimte uit te breiden. Maar in het project dat ik nu bespreek hebben we dat weer op een heel andere manier gedaan!
Case Study dubbele L-kamer
Voor het echtpaar van dit project begonnen de vragen toen zij de keuken wilden verbouwen. Voor hun gevoel was er voldoende ruimte op de begane grond, maar toch vonden ze de ruimtes overal krap. En waar kon de keuken het beste komen?
De begane grond zag er uit als twee lange smalle ruimtes met een korte punt van een L eraan. Opvallend detail in de plattegrond is de schuine wand in de zithoek. Was deze wand niet schuin geweest dan was de zithoek, naast te kort, ook nog eens te smal! De zithoek, die in de korte poot aan de voorzijde zat, lag gevoelsmatig ver weg van de keuken. In de lange poot van de L stond een eettafel die er alleen stond om de ruimte te vullen. In de tweede (gespiegelde) L stond de keuken, met in de lange poot een tweede eettafel met zicht op de tuin. Alle ruimtes voelden krap en ver van elkaar.
Maar dát hebben we veranderd!
De oplossing
Het accent van de kamer wordt, door het toepassen van een verlaagd plafond, verplaatst van de lange smalle ruimte (de lange poot van de L) naar de twee korte poten van de twee L’s. Het accent ligt nu dus niet meer op de lengte, maar op de breedte van de kamer. Dit effect wordt versterkt door het vloerkleed en de positie van het kookeiland! Zo ontstaat een zithoek die royaal is en een keuken die ruimer voelt dan voorheen. Het verlaagd plafond, het vloerkleed en het kookeiland verzachten de hoeken van de kamer die de indeling bepaalden.
De klant aan het woord: “De zithoek is ruimtelijker geworden en dit geeft ons meer rust…..De keuken is een heerlijke werkplek. De grote tafel is ook zeer gezellig om met familie en vrienden aan te kunnen borrelen of eten…..Wij zijn blij met het eindresultaat.”
Hoe kun je dit idee voor je eigen woonkamer gebruiken?
Als je kans ziet om de hoek tussen de lange en korte poot van de L te verzachten ontstaan ruimere plekken. Dat geeft ruimte voor een grotere zithoek of bijvoorbeeld een langere eettafel!
Er zijn veel verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Kijk welke in jouw situatie het meest geschikt is of misschien kun je meerdere ideeën gebruiken?
- Eindig het vloerkleed niet op de hoek maar laat het een stukje voorbij de hoek steken.
- Laat de gordijnen van de ene in de andere poot van de L doorlopen.
- Zet een plant of een lamp in het verlengde van de hoek zodat de hoek wordt verzacht.
- Maak een groot vlak op de tegenoverliggende muur (door middel van bijvoorbeeld een kastenwand of een geschilderd vlak) om de ruimtes bij elkaar te laten horen.
- En de variant die we in dit project hadden bedacht: maak tussen BEIDE punten waarmee de hal in de kamer steekt een verlaagd plafond!! Zo is de lengtewerking uit de kamer gehaald en ligt het accent op de de breedte!
De foto’s van dit project en de hierboven aangedragen oplossingen bieden voldoende inspiratie om een goede oplossing te vinden voor je eigen woonkamer. Probeer het eens! Het opschuiven van een gordijn, vloerkleed of plant geeft ineens een compleet ander beeld!! Ook bij jou is er zeker een oplossing!
EN PSSST : de genoemde oplossingen kun je ook toepassen als je geen L-kamer, maar wel een vervelende hoek in je woonkamer hebt!!
Laat me in het commentaarveld hieronder weten welke van de hierboven genoemde opties je in je eigen huis zou willen gaan proberen!
Ken je mensen met een lastig in te delen L-kamer? Help hen door ze te attenderen op deze blog!
Misschien wil je ook mijn andere blog over L-kaners lezen? Hierin staat een voorbeeld van een andere plattegrond. Dat bericht vind je hier!
Geef een reactie