Vraag het Doret
Deze week ontving ik de vraag van Irene. Haar vraag gaat over verschillende soorten deuren. Om hem goed te kunnen beantwoorden moet ik verschillende begrippen even uitleggen. Dus besloot ik te antwoorden in deze rubriek VRAAG HET DORET.
De vraag van Irene
“Wij zijn net ingetrokken in een nieuwbouwhuis en vooraf hadden we bedacht om taatsdeuren te plaatsen tussen woonkamer deel en brede gang tussen woon en keuken. Op deze tussenruimte komt de gang uit en een trap.
We komen er niet uit wat nu de beste oplossing is.
We willen graag symmetrie. Zowel in voorgevel als achtergevel hebben we overal dubbele deuren of ramen. Dus in deze opening lijkt ons dat ook het meest mooie beeld geven.
Dan is de keuze voor twee schuifdeuren die beide deels over de wand kunnen schuiven of een deel vast en een schuifdeur die daaroverheen schuift. Of twee taatsdeuren. Nadeel taatsdeuren is dat er direct naast de opening haaks de opdekdeur naar de gang zit. Die kunnen elkaar in de weg gaan zitten.
De lichtschakelaars voor de woonkamer zitten tussen de te plaatsen deuren en de gangdeur en moeten wel makkelijk bereikbaar blijven. Wat zou jij adviseren om te doen? “
Nou Irene, waar zal ik beginnen. Hoewel je het niet schrijft, denk ik dat je vraag gaat over stalen deuren.
Draaideur of schuifdeur?
Voor een keuze tussen draaideur of schuifdeur is belangrijk hoe je de deuren denkt te gebruiken. Zullen ze meestal gesloten zijn? Of staan ze het grootste deel van de dag open? Hoe vaak zul je ze open en dicht doen?
Zijn de deuren veel dicht en loop je er vaak doorheen, dan zijn draaideuren handig. Staan ze vaak open en gaan ze af en toe dicht, dan kies ik voor schuifdeuren. Meer hierover vind je in ‘het grote misverstand rond een schuifdeur’.
Taatsdeur of stalen deur wat is het verschil?
Taatsdeuren worden vaak verward met stalen deuren, terwijl het twee verschillende dingen zijn. Die verwarring ontstaat doordat stalen taatsdeuren op dit moment veel gebruikt worden. Een stalen deur bestaat uit een smal stalen of aluminium kozijn met daarin glas. De deur kan schuiven óf draaien. De deur kan draaien aan scharnieren, zoals bij een gewone binnendeur. Hij kan echter ook om twee pennen draaien in de vloer en het plafond. Dit is een taatsdeur. Een taatsdeur hoeft niet een stalen deur te zijn.
Doordat een taatsdeur geen gewone scharnieren heeft, is een kozijn niet nodig en kan de deur naar twee zijden openklappen. Is dit in een bepaalde situatie niet handig dan kún je ervoor zorgen dat de taatsdeur maar naar één zijde open gaat. Dat is het geval bij Irene waar een taatsdeur voor de trap of de toegangsdeur en schakelaars zal draaien.
Symmetrie
Ook over symmetrie bestaan veel misvattingen. Wat is symmetrie dan eigenlijk precies? Een object is symmetrisch als twee helften van het object elkaars spiegelbeeld zijn. Vaak wordt het echter verward met dat dezelfde objecten op verschillende plaatsen worden toegepast.
In het geval van Irene zijn de dubbele deuren en ramen op zich symmetrisch, maar dat betekent niet dat het huis zelf symmetrisch is. Of dat de deuren symmetrisch in de ruimte zitten. Als je graag symmetrie in de nieuwe afscherming zou willen toepassen betekent het nog niet dat het op dezelfde wijze moet als bij de openslaande deuren. Sterker nog: ik denk dat de deuren er altijd anders zullen uitzien dan de deuren in de gevels.
In Symmetrie liever nie(t) lees je waarom ik geen voorstander ben van symmetrie. Ik adviseer in dit blog om, bij problemen in huis, de oplossing juist te zoeken in het verláten van symmetrie.
Als ik de vraag van Irene goed lees lijkt het erop dat, wanneer de eis van gelijkvormigheid van de deuren vervalt, Irene zelf wel weet wat voor afscherming ze wil maken.
Wat zou ik in de situatie van Irene adviseren?
Als Irene denkt dat de deuren veelal gesloten zijn, maar dat ze er dagelijks vaak doorheen loopt, dan kies ik voor dubbele taatsdeuren die alleen naar de woonkamerzijde opendraaien. Maar als Irene verwacht dat afscherming slechts op bepaalde momenten nodig is of dat de afscherming wel veel dicht is maar zij er niet vaak doorheen loopt, dan adviseer ik schuiven.
Maar…ik denk daarbij niet aan de dubbele schuifdeuren waar Irene het over heeft. Ik zou een grote schuifdeur kiezen die je vanaf een kant in de opening kan schuiven. Zo’n grote schuifdeur hangt dan wel niet symmetrisch maar de uitvoering van de deur zelf kan natuurlijk symmetrisch zijn. Bijvoorbeeld met enkele verticale staanders in het glas waarbij de twee helften van de deur elkaars spiegelbeeld zijn.
En ik ben benieuwd of dit blog Irene maar ook jou helpt.
Vertel je het in het commentaarveld hieronder?
Dit is een onderwerp dat mij bezig houdt. Tussen de hal en de woonkamer is de keuze voor een taatsdeur of deur in het kozijn dat een kant op draait. Bij taats wordt gesproken over tocht. Anderen zeggen dat die tocht ontstaat door een trap in de hal en dat dat niet het geval is als de hal geen trap heeft. Kun je daar iets over zeggen?
Hallo Mieke,
Meestal heeft een taatsdeur geen kozijn. Er moet wat speling zijn om de deur te laten draaien. Daardoor kan lucht en geluid komen. Een gewone draaideur heeft een aanslag tegen het kozijn en alleen onder de deur zit wat speling. Een deur met een kozijn geeft dus minder kans op tocht en overdracht van geluid naar de andere kamer. MAAR… een taatsdeur kan ook een kozijn hebben. De buitendeur van mijn eigen kantoor is zo’n taatsdeur in een kozijn! In dat geval geeft een taatsdeur niet meer kans op tocht dan een andere deur.
Tocht ontstaat als lucht zich verplaatst. Bijvoorbeeld als de ruimtes aan weerszijde van de deur een groot temperatuurverschil hebben. Of als er warme lucht in het trapgat opstijgt. De opstijgende lucht zorgt ervoor dat beneden lucht uit de omgeving wordt aangezogen. De kans op tocht is dus groter wanneer er grote temperatuursverschillen in huis zijn. Ook wanneer er geen trap is.
Heb ik hiermee je vraag beantwoord?