Kleurtesters op televisie
“Zullen we ook drie kleurvlakken op de muur zetten, zoals ze dat op televisie doen?”, vroeg onlangs een klant mij toen we de nieuwe kleur voor de muren bespraken.
In interieurprogramma’s op tv zie je inderdaad dat de stylisten, met behulp van speciaal daarvoor aangekochte kleurtesters, vlakken op de muur zetten om de ‘juiste’ kleur voor de muur te bepalen. Gedecideerd kiezen ze daarna de kleur die het moet worden. Voor de televisiekijker lijkt het daardoor heel handig om bij twijfel over een muurkleur (en wie heeft dat nu niet?) met kleurvlakken aan de slag te gaan. In veel gevallen leveren kleurtesters echter geen betere kleurkeuze op. Dat vertelde ik mijn klant en ik gaf haar twee voorbeelden uit mijn praktijk waarom kleurtesters lang niet altijd werken.
Waarom kleurtesters geen betere keuze opleveren 1
Vijfentwintig jaar geleden lieten mijn schoonouders hun woonkamer door een schilder opknappen. Zowel de muren als de binnendeuren met de kozijnen kregen een nieuwe kleur. Ze vroegen mij om advies en ik koos een kleur die mooi combineerde met de terracotta vloertegel en de rest van het interieur.
Maar de schilder was nog niet gestart of mijn schoonmoeder belde in lichte paniek op: “De deuren worden roze! Kun je even komen kijken? Nu kunnen we nog een nieuwe kleur kiezen, dus breng je kleurenwaaier mee.” Snel stapte ik op de fiets. Een advies aan je familie ligt natuurlijk gevoelig. En één ding wist ik zeker: roze deuren zou mijn schoonvader niet lollig vinden. Hij vond al dat geschilder sowieso niet noodzakelijk. Het was mijn schoonmoeder die had aangedrongen op andere kleuren, want ze vond de originele grijs-naar-groen-neigende kleur somber. Onderweg op de fiets bedacht ik dat deze bestaande deurkleur waarschijnlijk ook de oorzaak van de paniek was.
Eenmaal aangekomen adviseerde ik de schilder om één zijde van de deur mét het kozijn helemaal af te maken. Dat hielp de gemoederen te bedaren. Tegen de achtergrond van de oude kleur had de nieuwe kleur roze geleken. Nu de oude deurkleur was verdwenen leek de nieuwe kleur van de deur veel minder roze.
De schilder heeft zijn werk gewoon volgens plan kunnen afmaken.
Conclusie: Wanneer je kleurtesters op een bestaande muur test, beoordeel je de combinatie van beide kleuren. Terwijl de oude kleur straks weg is.
Waarom kleurtesters geen betere keuze opleveren 2
Zie je de kleur op de muur links in de foto boven dit blog? Het is en grijs-blauwe kleur die we toentertijd kozen als tegenhanger voor de zandkleurige tegels en de roestbruine meubels die we wilden behouden.
De schilder die de kleur moest gaan opbrengen, vertelde de klant echter: “Dit is geen goede kleur voor jullie, ik zal een ander voorstel doen.” Daarop kwam hij met de crèmekleurige RAL 9001. De klant was niet overtuigd en daarom zette de schilder daarna drie kleurvlakken op de nieuw gestuukte muur: míjn voorstel (blauwgrijs), zíjn voorstel (RAL 9001) met daar tussen, het ‘half recept’ (een veel lichter blauwgrijs). Twijfelend koos de bewoonster uiteindelijk de middelste optie. Eigenlijk was dit geen keuze, maar koos ze noch voor het een noch voor het ander.
Dat het compromis niet (altijd) de beste keuze is, bleek uit het telefoontje dat ik enkele weken later van haar ontving. Ze vertelde me dat ze voor nú tevreden was. Ze had de schilder de wanden rondom de kast nog een keer extra laten sauzen in de kleur van mijn oorspronkelijke voorstel. Maar bij een volgende schilderbeurt zouden ook alle andere muren die kleur krijgen.
Conclusie: Wanneer je kleurtesters probeert in oplopende kleuren of intensiteit, kies je vaak de middelste optie. Dit is het compromis, maar zelden de beste keuze.
Zonder kleurtester?
Hoe kies je dan een goede kleur voor je wanden, kozijnen, deuren of meubels? Ik heb er al veel over geschreven. In Geen talent voor Kleur leg ik de basis van de kleurenleer uit, zodat je die thuis kunt toepassen. In Hoe kies je de juiste kleur geef ik 5 tips om te komen tot een harmonieus kleurenpallet.
Misschien denk je nu dat ik tegen het gebruik van een kleurtester ben. Soms kan het echter handig zijn om de kleur waar je aan denkt in de ruimte uit te proberen en de kleur op enkele tijdstippen van de dag te bekijken. Houd echter bovenstaande twee valkuilen goed in de gaten!
Wees niet bang
Ik merk dat veel mensen een kleur kiezen reuze spannend vinden. Gelukkig kan er veel meer dan je denkt. Mits je de tips uit mijn blogs ter harte neemt. Dan blijft er rust en balans.
Wat vind jij van de twee muurkleuren op de foto bij dit blog? Zou jij ook alle muren in de donkerste van de twee kleuren laten sauzen?
Ik ben ook heel benieuwd naar jouw ervaringen met kleurtesters en kleuren!
Zet je ze in het commentaarveld hieronder?
Geef een reactie