De eerste wens die mensen naar voren brengen als ik ze vraag naar hoe hun ideale huis eruit moet zien is meestal: meer rust in huis. “Maar”, wordt er meteen achteraan gezegd, “alle meubels die nu in huis staan hebben we wel nodig. Dus dat gaat niet lukken”. Het is echter een misverstand dat een rustig huis een leeg huis zou moeten zijn.
Voor jou: 7 tips om je interieur rustiger te maken.
1. Ben je iemand die stapeltjes maakt op allerlei plaatsen in huis? Zorg er voor dat je echt een plaats aanwijst voor dit stapeltje. Bijvoorbeeld een vak in de kast, een lade, een tafeltje in de hal voor de post. Een huis is om in te leven en stapeltjes omgeven door een kader mogen op enkele plekken. Voorkom dat je op andere plaatsen nog stapels kunt maken door geen halfhoge meubels te plaatsen.
2. Bekijk alle wanden eens kritisch: hoeveel te tellen elementen zijn er? Gordijnen zijn vaak grote boosdoeners doordat ze bij verkeerd gebruik de wanden in verschillende stukken opsplitsen. Kunnen de gordijnen anders hangen waardoor de hoeveelheid te tellen elementen vermindert?
3. Koop zo weinig mogelijk meubels die los in de kamer staan maar probeer de meubels in de ruimte te laten versmelten: Bijvoorbeeld een boekenkast tot aan het plafond en van wand tot wand. De kast wordt daardoor wand en is geen extra element meer.
4. Gebruik lever een (heel) groot element dan meerdere kleintjes: hoe minder te tellen elementen in de ruimte des te rustiger zal die aanvoelen. Op ons kantoor hebben we dit ook toegepast: de elf ! kasten van Ikea werken als één grote documentatiewand en vormen zo slechts één element in de ruimte.
5. Kies niet allemaal mooie meubels, maar kies een enkel meubel dat mag opvallen en zorg dat de andere meubels heel eenvoudig zijn van vorm en kleur zodat ze niet opvallen. Eén ingewikkelde vorm betekent dat de andere vormen in de ruimte heel sober en strak zullen moeten zijn wil het niet storen.
6. Voorkom dat meerder meubels naast elkaar tegen een muur staan. Zeker als ze van verschillende hoogte zijn. Als je geen bergruimte wilt inleveren zorg er dan voor dat de meubels samen een geheel vormen door ze tegen elkaar te zetten of met elkaar te verbinden. Of maak één grote kast (zie tip 4).
7. Wees niet bang dat de ruimte te saai wordt: er komen vanzelf nog extra elementen in a: dagelijkse spulletjes zoals een krant en de post, een bosje bloemen, je tas en telefoon, fruit etc etc. En de belangrijkste: Jijzelf!
Hoi Doret, bedankt voor je leuke en interessante blogs. Wij krijgen in de lengte van ons nieuwe huis een maatwerk zitbank welk overgaat in een maatkast. Ter hoogte van de kast is het huis niet zo breed. Is het verstandiger om de kast helemaal tot het plafond te bouwen (zodat het meer ‘versmelt’ met de muur zoals je in dit blog aangeeft). Of bijvoorbeeld 30 cm onder het plafond, zodat je meer plafond ziet en zodat de ruimte daar optisch wat groter en rustiger oogt?
Hallo Danielle,
Goed dat je nadenkt over de hoogte van de kast. Of ik hem tot aan het plafond zou laten maken of niet hangt af van enkele factoren:
allereerst: hoe diep is de kast. Een kast van 40 cm diep kan gemakkelijker wat lager dan het plafond zijn. Een kast van 60 diep is heftiger aanwezig. Toch heb ik ook bij onze jongste zoon besloten deze kast niet tot het plafond te maken. Dat heeft er bij hem mee te maken dat de ruimte inderdaad niet heel breed is. Bij hem is de hele ruimte dezelfde breedte en wordt daardoor smaller door kasten tot het plafond. Jij schrijft echter dat het in jullie geval alleen ter plekke van de kast smal is. Dat hoeft geen probleem te zijn. Een smaller doorgang kan ook juist wat meer geleding aanbrengen. Kortom: lastig definitief voor je te bepalen want dan moet ik veel meer weten. Ik neig wel naar van het plafond af houden als het in de ruimte beter voelt. Teken dan uit hoeveel lager. Kijk daarbij met name naar hoe je de verhouding van de maatwerkkast vindt. Even hoog als breed of breder dan hoog heeft mijn voorkeur boven smal en hoog.Succes!