Dag over Daglicht
Enthousiast reageerde ik direct op de uitnodiging voor het event Daglicht en de Mens op 23 maart. Wie mijn boek en mijn methode D·O·R·E·T· kent, weet hoe belangrijk ik daglicht vind. Het is de eerste sleutel van mijn methode en staat met stip bovenaan als de meest invloedrijke voor een heerlijk huis.
Zelfs een behoorlijk gehavend gezicht kon me er niet van weerhouden deze dag bij te wonen. Dan maar een aantal keren uitleggen dat ik enkele dagen daarvóór een flinke buiteling had gemaakt, waarbij ik een metertje of wat door de lucht vloog en op mijn neus en voorhoofd landde. Mijn verschijning op die dag heeft in ieder geval een blijvende indruk achter gelaten bij alle deelnemers. 🙂
Het programma was té aantrekkelijk om thuis te blijven. De nieuwe norm voor daglicht zou besproken worden. Merijn Bink, afgestudeerd op het fenomeen daglicht, zou een presentatie houden over de invloed van daglicht op de mens. Dit alles georganiseerd in het pand van Luxlight, een fabrikant van lichtstraten. Bovendien stond een bezoek aan de door Rietveld ontworpen Weverij de Ploeg op het programma.
Nieuwe norm voor daglicht in 2022
Op een van de zonnigste dagen van maart was ik dus om 9 uur present bij Luxlight in Westerhoven. Het werd een heerlijke en leerzame dag, maar ook leverde de dag een behoorlijke teleurstelling op. Dat lag niet aan de organisatie. Alles was prima geregeld. De sprekers hadden allen een goed verhaal. De rondleiding door het pand en de showroom van Luxlight was leerzaam. En de excursie naar de weverij was een unieke ervaring. Mijn teleurstelling betreft de nieuwe norm voor daglicht.
Ik ging er namelijk vanuit dat de nieuwe NEN-norm een verbetering zou betekenen. De nieuwe norm blijkt echter helemaal geen verbetering van de huidige. Er wordt weliswaar een verbeterde rekenmethode gehanteerd om het daglicht in een pand te bepalen, maar de minimum hoeveelheid daglicht die in een pand verplicht is, wordt niet verhoogd. Deze norm ligt voor woningen op 145 lux in het midden van de ruimte. (Lux is de hoeveelheid licht die je meet op een bepaalde plaats.) Dichter bij het raam zal het lichter zijn, maar verder van het raam donkerder. Dit is regelrecht teleurstellend, als je beseft hoe belangrijk daglicht voor ons is. En híer vertelde Merijn Bink ons in zijn presentatie meer over.
De invloed van daglicht op de mens
Licht is een elektronische golf. Verschillende golflengtes zien we als verschillende kleuren. Deze kleuren doen wat met je. De blauwe kleuren maken ons actief, terwijl je van rood gekleurd licht juist rustiger wordt. Zonder daglicht kunnen wij mensen niet leven. Vóór de ontdekking van antibiotica, werd de heilzame werking van daglicht bewust ingezet voor het genezen van ziektes zoals tuberculose. In de sanatoria werden mensen zoveel mogelijk blootgesteld aan daglicht.
Om goed te kunnen blijven functioneren blijken we, minimaal 2 uur per dag, 1000 lux daglicht nodig te hebben. Naarmate we ouder worden is dat meer. Een 50-jarige heeft bijvoorbeeld al minimaal 1200 lux nodig. Halen we deze ondergrens niet, dan wordt dat gebrek aan daglicht een sluipmoordenaar voor onze (geestelijke en fysieke) gezondheid. De ondergrens van 145 lux in de norm voor daglicht is dus 7x te laag!
Weverij de Ploeg
Gewapend met een lux-meter, om straks een gevoel te krijgen wat 500 of 1000 lux aan daglicht is, maakten we de korte reis naar Bergeijk. Voor de coöperatie De Ploeg ontwierp Gerrit Rietveld daar in 1954 een fabriek voor weven en kleuren van stoffen. Het welzijn van de werknemers was daarbij een belangrijk aandachtspunt. In het ontwerp speelde de toetreding van daglicht een grote rol. Daarvoor bedacht Rietveld gebogen daken met ramen op het noorden.
De fabriek had in de afgelopen decennia veel achterstallig onderhoud opgelopen. Zeker toen De Ploeg naar een nieuwe locatie verhuisde en het pand jaren leegstond. Maar gelukkig heeft de nieuwe eigenaar Bruns (een internationale tentoonstellingenbouwer) het gebouw opgeknapt en in gebruik genomen. Het in de arm genomen architectenbureau Diederen-Dirrix heeft het kantoor van Bruns midden in de fabriek geplaatst. Zo heeft het kantoorpersoneel als vanzelf meer contact met de fabricage. Maar tevens ervaren zij nu ook het effect van de dakconstructie.
Met de lux-meters in de aanslag betraden we het kantoor en daarna ook de fabricageafdelingen. Overal 1000 lux of meer, zónder het gebruik van kunstlicht!
Huidige kwaliteit van woningen
Gedurende de dag werd dus alsmaar duidelijker hoe belangrijk daglicht voor de mens wel niet is. Het is van levensbelang! Het was prettig om te merken dat ik niet de enige ben die zich zorgen maakt over de hoeveelheid daglicht in woonhuizen.
De stichting Dutch Daylight wil architecten stimuleren om in hun ontwerpen extra aandacht aan de daglichttoetreding te besteden. Zij kennen daarom elke paar jaar een prijs toe aan het beste daglichtproject.
Maar meer daglicht in huis is in de projectmatige bouw een bijna onmogelijke opgave zonder de kosten sterk te verhogen. De ontwikkelaar is gebaat bij smalle woningen. Onder andere daarom worden nieuwbouwwoningen steeds smaller. Dit heeft niet alleen een nadelig effect op de woningplattegrond maar ook op de hoeveelheid daglicht in huis. Hoe smaller een woning, des te dieper moet hij worden en daardoor ontstaan in het midden van de woning donkere plekken. Alleen een flinke verhoging van de daglichtnorm zou verbetering kunnen brengen en daarmee het woongenot en de gezondheid van de nieuwe bewoners aanmerkelijk verbeteren.
In bestaande woningen verslechtert de lichtsituatie wanneer mensen een aanbouw plaatsen of de populaire veranda maken. Zij onderschatten het effect van de aanbouw op het daglicht in de rest van de woning. Een lichtstraat in de aanbouw, hoe mooi die ook kan zijn, lost dat probleem helaas niet helemaal op.
D’r op uit met Doret
De Rietveldwandelroute door Bergeijk is zeer de moeite waard. De wandeling via het door Mien Ruijs ontworpen park richting het bijzondere gebouw van De Ploeg, zal een blijvende indruk op je maken. Daarnaast kom je langs andere ontwerpen van Rietveld. Na Utrecht heeft Rietveld namelijk in Bergeijk de meeste ontwerpen nagelaten. Ga als het even kan op een werkdag. Dan krijg je een extra ervaring. De firma Bruns stelt tussen 10 en 16 uur de showroom in het pand open, zodat je een glimp op kunt vangen van de sfeer in het prachtig opgeknapte gebouw. Rietveldwandelroute
Zoals ik eerder ontdekte bij mijn wandeling door Nagele in de Noord-Oostpolder was Rietveld zijn tijd ver veruit. Of boeren wij nu juist achteruit?? In ieder geval wel wat betreft daglicht. Laten we daar verandering in aanbrengen!
En mijn gezicht?
Ook mijn gehavende gezicht heeft in die zonnige week in maart kunnen profiteren van de helende werking van zonlicht. Alle korsten van de schaafwonden vielen er binnen een week af. Nu nog wel de hele zomer smeren tegen te veel zonnestralen…
Daglicht, de eerste sleutel
Hoe je optimaal gebruik kunt maken van het daglicht in je eigen huis lees je in mijn boek ‘Hoe krijg ik een heerlijk huis’. Nog niet gelezen? Bestel het hier en je weet binnenkort hoe je het daglicht in je huis kunt optimaliseren.
Overweeg jij een aanbouw achter je woning? Of een veranda? Lees dan eerst mijn blogs over daglicht!
Uitbouwen zonder verlies van licht
Serre opknappen?
Het gevaar van een veranda
Vragen of opmerkingen? Geef ze in het commentaarveld hieronder.
Hier lees je meer over Dutch Daylight
Over lichtstraten van Luxlight
Dankjewel Doret!
We gaan voor de hogere ramen…
Nog veel plezier met mensen een heerlijk huis te bezorgen !
Lieve
Ik ben benieuwd naar het resultaat Lieve! Laat je het me weten?
Bericht: Hallo Doret, ik heb met veel plezier je boek ‘Hoe krijg ik een heerlijk huis’ gelezen . Ik heb een kleine vraag voor advies. Wij hebben een aantal grote ramen in onze leefruimte. Een schuifpui van 3400 breed en 2000 hoog op het zuidwesten, 2 ramen van 2400 breed en 1350 hoog (komend tot 2 meter hoog) op het noordwesten en een schuifpui van 2500 breed en 2000 hoog op het noordoosten. De vraag is: wat is de impact als we de bestaande ramen en schuifpuien verhogen van 2000 tot 2460 (de kamerhoogte). De reden zou ondermeer zijn om ’s avonds wat meer zoninval in de keuken en eethoek te hebben. Vinden jullie dit zinvol of overdreven ? Gaat de verhoging van 2000 tot 2460 veel verschil maken ? Gaat de zon uit het zuidwesten en westen dan veel dieper binnenvallen? Ik kijk al uit naar je antwoord. Hartelijke groet, Lieve
Hallo Lieve,
Fijn dat je veel aan mijn boek hebt!
Het verhogen van je ramen heeft een hele grote invloed op de lichtinval in huis. Het wordt er veel lichter van en de zon komt veel verder je huis in. Lees ook het blog over het project van Mara en Ruud, waar we hoge ramen hebben toegepast. Uitbouwen zonder verlies van licht
Het verhogen van de ramen heeft echter ook grote invloed op je gevels. Je huis gaat er heel anders uitzien. Voordat je dit gaat doen kun je het beste hiervoor met een architect contact opnemen.
Ik ben heel benieuwd naar ervaringen met light tubes/solar tubes. Geven die net zo veel (dag) licht als een lichtstraat?
Hoi Hanneke,
Een lighttube of solatube (niet solartube) is een heel ander principe dan een lichtstraat. Is daarmee niet te vergelijken. Hoeveel licht er door de lichtstraat naar binnen valt is afhankelijk van de grootte ervan. Een solatube heeft een beperkte diameter bijv. 30 cm, maar heeft spiegels in de tube, waardoor er 3x zoveel licht binnen komt dan je van de diameter van het gat mag verwachten. Dus best effectief voor het licht.De uitstraling is echter alsof je een plafonneer hebt hangen. niet mooi, maar wel functioneel.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Prachtig omschreven, Doret.
Een mooi en zeker waar verhaal.
Mocht je een volgende keer in Bergeijk zijn. Niet schromen om een kop koffie te komen drinken.
Adriaan Burgmans
Btw zonlicht is zoals je zelf stelt niet alleen goed voor je gezicht. Het heeft invloed op je algehele welbevinden.
Hallo Adriaan,
Dank voor je uitnodiging. Ben ik in de buurt, dan zal ik aan je denken 😉
Zonlicht is goed voor lichaam en geest!