Akoestiek vergeten?

Ik had met ze te doen. Vanaf het eerste weifelende telefoontje vorig jaar tot aan ons laatste contact afgelopen week. Het zal je maar gebeuren. Je hebt je zoveel voorgesteld van het laatste huis dat je bouwt. Je hebt er ontzettend veel tijd en energie in gestopt om het helemaal naar wens te krijgen en dan heb je iets over het hoofd gezien. Het overkwam meneer en mevrouw Adams.  Zij bouwden vijf jaar geleden hun huis en hadden het er erg naar hun zin. Maar er was één ding dat het plezier in hun huis behoorlijk vergalde. Iets wat ze zich bij de bouw totaal niet hadden gerealiseerd en waar niemand hen tijdens het hele bouwproces op had geattendeerd: in de woonruimtes hadden ze last van te veel galm. Dat meneer Adams hoorproblemen had en een gehoorapparaat droeg, maakte het voor hem nog erger. Hij kon niet meer genieten van zijn muziek en bij visite de gesprekken niet volgen. Ook werd hij snel vermoeid door het lawaai dat hem omringde.

Een akoestische meting

Enkele weken geleden kwam het tweede telefoontje. Er was een akoestische meting gedaan. De nagalmtijd was dermate groot dat men adviseerde om 18m2 geluidsabsorberende platen aan het plafond te monteren. Hoewel met de akoestische platen de galm in de kamer zou verbeteren, waren meneer en mevrouw Adams toch niet blij met het voorstel. Bang dat de platen beeldbepalend zouden worden in de woonvertrekken en te kantoorachtig.
Zou ik hen kunnen helpen in het vinden van andere oplossingen? “Ik kan u helpen,” verzekerde ik hen, “maar ik kan u nu al vertellen dat we verschillende oplossingen tegelijkertijd zullen moeten toepassen. Al die oplossingen samen gaan het verschil maken.”

Acht oplossingen om galm te verminderen

Deze week was ik bij hen. Na verkenning van de ruimte bespraken we acht(!) manieren om de akoestiek specifiek in hún woning te verbeteren. Een extra uitdaging voor mij was, dat ik wilde dat de ruimte er ook mooier van zou worden.

Ik begon met een klein stukje theorie: “Geluid zijn golven,” legde ik uit. “Die golven worden door de harde oppervlakken in huis teruggekaatst. Daardoor hoor je het geluid nogmaals. Dat is de galm die je ervaart. Hoe vaker het geluid wordt weerkaatst, hoe groter de nagalmtijd en des te groter het probleem. Het is dus zaak om materialen toe te passen waar de golven in doordringen en veel minder of helemaal niet meer teruggekaatst worden.”
Na deze uitleg gingen we aan de slag.

De grootste winst

Waar zouden we het grootste resultaat mee bereiken? Het viel me op dat in alle hoeken van de woonruimte drie harde vlakken bij elkaar kwamen: Twee muren en het plafond. Allemaal strak stucwerk. Vooral in hoeken is de weerkaatsing van geluidsgolven groot. Mijn eerste voorstellen waren dan ook gericht op het geluidsabsorberend maken van één van de drie vlakken in de hoeken.

  • In de zithoek hingen inbetweens aan weerszijde van de ramen. Zij lieten aan elke kant een kleine meter van de buitengevel onbedekt. “Plaats een nieuwe rail van wand tot wand en hang, liefst zware, gordijnen van muur tot muur,” was mijn eerste aanbeveling. “De huidige inbetweens absorberen geluid maar zeer beperkt en lopen nu niet door tot in de hoek.”
  • “En maak boven het werkblad in de keuken een houten akoestische wand van muur tot muur. Deze wand zorgt ook voor geluidsabsorptie in de hoeken bij het plafond.” Bijvoorbeeld Lignotrend.

Hol klinkend gangetje en plant

  • Het open gangetje naar de slaapkamer klonk erg hol. Logisch, want daar gaan de golven op en neer tussen de muren. Mijn derde advies was om een wand in dit gangetje te voorzien van een vilten behang. Bijvoorbeeld  Buzziskin. In een mooie donkerblauwe kleur is het ook een verrijking van het zicht vanuit de zithoek.
  • Ook de laatste harde hoek van de ruimte wilde ik graag aanpakken. Dat was een mooie plek voor een grote plant. Bijvoorbeeld een palmachtige soort met fijne bladeren. “Geluidsgolven worden tussen de bladeren afgebogen en gesmoord op de heen- en terugweg naar de hoek” legde ik uit.

Audiowand

  • De harde wand waar muziekinstallatie en  televisie tegen stonden, zou ik ook graag bekleden met een akoestisch materiaal. Voor het evenwicht in de ruimte stelde ik dezelfde houten panelen voor als boven het werkblad in de keuken. De houten wand zou mooi het zwevende hoge raam kunnen omvatten.

Eettafel

Ik voorzag bij de eettafel te weinig profijt van de maatregelen hierboven.

  • Boven de eettafel hing een lamp die aan de onderzijde was afgeschermd door een glasplaat. Je begrijpt het al: als je praat worden de geluidsgolven tussen de tafel en de lamp weerkaatst. Mijn voorstel: “Hang een lampenkap op in plaats van de glasplaat. Een kap van stof of vilt is nog beter. Er bestaan zelfs geluidsabsorberende lampen. Mijns inziens werkt het aan tafel het beste als het geluid aan de binnenzijde van de kap wordt geabsorbeerd. Zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid, de mond.”

Op de foto bij dit blog zie je een grote kap gecombineerd met een grote plant. In de praktijk bleek dit voldoende voor een aangename akoestiek rondom deze eettafel. Een heel grote lamp van vilt is de Buzzishade.  De nieuwe Fost is van PETvilt.

  • Aangezien veel wanden vol hingen met schilderijen en landkaarten stelde ik bij de familie Adams geen foto’s of kunstwerken op akoestisch doek voor. De schilderijen zouden ervoor moeten wijken en dat ging het echtpaar aan het hart. Maar ik liet ze enkele 3d kunstwerken zien. Zoiets zagen ze wel als toevoeging aan de wand bij de eettafel.

Roomdivider

  • Midden in de kamer was (na de bouw) een wandje geplaatst met glasplaten en een haard. De vorm van het wandje vond ik erg onrustig. Met enkele slierten viltkunst Fields van kunstenares Marjan Veltkamp in rustig wit, zou het wandje evenwichtiger van vorm worden en tevens geluid absorberen.

Niet gebruikte akoestische materialen

Moe maar voldaan ging ik na een lange middag huiswaarts. Ik heb niet eens alle mogelijkheden gebruikt, realiseerde ik me. Geen extra vloerkleed, mospaneel of akoestisch plafond. Maar voor meneer en mevrouw Adams waren bovenstaande oplossingen het meest geschikt. Zelf gaan ze nu aan de slag met alle suggesties.
Naast een veel prettiger gehoor zal het er ook nog eens mooier uitzien straks. Ik ben nu al benieuwd naar het eindresultaat!

Verbetering van de galm in jouw huis?

Alles bij elkaar heb ik hierboven nu wel tien mogelijkheden gegeven om de akoestiek in je huis te verbeteren. Geen van allen hebben ze een kantoorachtig uitstraling. Er zitten vast ook ideeën tussen waarmee jij een te grote galm in jouw huis kunt oplossen. Vaak heb je meerdere oplossingen nodig.
Laat je me in het commentaarveld weten welke oplossingen bij jou kunnen werken?

Aanvullende informatie vind je in het blog ‘Verbeter de akoestiek in huis’ of bekijken deze 5,5 minuut durende video waarin ik akoestische materialen laat zien ‘Video de akoestiek in huis’