Wat als het lichtpunt boven de eettafel op de verkeerde plaats zit?
Oplossingen en voorbeelden
Een gruwel is het, het lichtpunt aan het plafond zit vrijwel altijd op de verkeerde plaats. En ik ben niet de enige die zich er aan stoort.
Het is zo zonde als je een mooie lamp hebt gevonden maar uiteindelijk alle aandacht uitgaat naar de kabelgoot. Meestal loopt die schuin over het plafond van het aansluitpunt naar de lamp. Met aan de ene kant van de kabelgoot een afdekplaatje over de elektradoos en aan de andere zijde de rozet van de lamp. Of er hangt gewoon een kabel vanuit het afdekplaatje naar de lamp. Alles netjes op elkaar laten aansluiten is lastig.
Voor mijn zoon (en voor jou)
In januari is mijn oudste zoon verhuisd naar een nieuw huis. En ja hoor: het lichtpunt boven de eettafel zit op de verkeerde plaats. Veel te ver naar voren. Ook bij hem (tja, de appel valt niet ver van de boom) grote frustratie. “Mam, hoe los ik dit op?”
Voor hem, en ook voor jou, bedacht ik daarom 9 manieren om tot een bevredigend resultaat te komen als je lichtpunt verkeerd zit. Ik zocht het in de verplaatsing van het aansluitpunt op diverse manieren en in de lampen zelf. Daarnaast geef ik nog twee andere creatieve oplossingen en laat ik de oplossing zien die we uiteindelijk voor mijn zoon hebben gekozen.
9 Oplossingen voor als je lichtpunt niet zit waar je het zou willen hebben
- Een lamp waarbij de ophangkabels en de stroomdraad zijn gescheiden van elkaar.
- Een lamp met een extra ophangbusje zodat het ophangpunt niet direct onder de voet van de lamp hoeft te hangen.
- Een lamp waarbij de verplaatsing onderdeel van het ontwerp is.
- Een lamp met een grote voetplaat waardoor je wat kunt schuiven.
- Verplaats het aansluitpunt door een (akoestisch) paneel aan het plafond te maken.
- Gebruik hulpmiddelen om de stroom naar de juiste plaats te voeren.
- Verlicht de tafel met een arm vanaf de wand of met een staande lamp.
- Hang de lamp asymmetrisch boven de tafel.
- Met indirecte verlichting.
Van alle 9 oplossingen geef ik je hieronder voorbeelden.
1. Een lamp waarbij ophangkabels en de stroomdraad zijn gescheiden van elkaar
Als het lichtpunt en de plaats van de lamp niet ver van elkaar af zitten kun je een armatuur kiezen waarbij de ophanging van de lamp gescheiden is van de elektrische bedrading. De ophangpunten moeten niet in dezelfde voet uitkomen als de stroomdraad. Bijvoorbeeld de lampen Zero en Sera van Prandina, en de langwerpige lampen Marset Tam Tam en van het merk Nemo: Lighting Linescape.
2. Een lamp met een extra ophangbusje zodat het ophangpunt niet direct onder de voet van de lamp hoeft.
Cini en Nils heeft voor de lamp Convivio decentrata een mooi busje om het armatuur op de juiste plaats te hangen, terwijl de voet van de lamp op het aansluitpunt zit. Voor een, twee of drie armaturen. Foscarini heeft ook een dergelijk ophangsysteem. Dit kun je op allerlei lampen toepassen. Let op want dit systeem is niet op alle lampen toepasbaar. Vraag het even na in de winkel. Ook werkt het alleen als je maar een lamp wilt ophangen. Bij meer lampen moeten alle voeten bij het aansluitpunt komen. Dat ziet er vreemd uit.
3. Een lamp waarbij de verplaatsing onderdeel is van het ontwerp.
- Een flexibele arm waarbij je de kap naar de gewenste plaats kunt draaien, is al wat langer op de markt. Zoals de Tolomeo Sospensione Decentrata van Artemide, of de Flip en Moove van Lumina of de Bolt Doublearm van Tonone. Ken je de Twiggy plafondlamp op arm van Foscarini? Bij de Ginger wandlamp van Marset komt de arm vanaf de wand en gebruik je een stopcontact aan de muur.
- Nieuwer zijn de armaturen waarbij de bedrading een onderdeel uitmaakt van het ontwerp. Hier moet je zelf creatief aan de slag. Je bepaalt je eigen lijnen met behulp van kabels en vastzetpunten. Bijvoorbeeld de lampen Aim en String, beiden van het merk Flos. Net als de Neuro van Davide Groppi. Het merk Vibia heeft diverse opties, bijvoorbeeld Tubes.
4. Een lamp met een grote voetplaat
Naast de oplossingen hier boven kan ook een lamp met een grote voetplaat je probleem misschien al oplossen. Kijk eens naar langwerpige lampen als de Cosmos van Vibia, de Talo van Artemide of de IYO, SOL en BES van Ferrolight. Zij hebben een plafondbak van ongeveer 50 cm, dus heb je een mogelijkheid achter de bak te schuiven.
5. Maak een paneel boven tafel
Plaats een paneel boven de eettafel op zo’n manier dat ook het het aansluitpunt achter het paneel wegvalt. Een strak paneel (mat) in de kleur van het plafond valt nauwelijks op. Het paneel mag zelfs groter zijn dan je tafel is. Ik adviseer je om er een akoestisch paneel van te maken. Dan los je meteen het probleem van veel galm rondom de eettafel op. En zo’n plafondpaneel werkt beter dan een wandpaneel. Het is (meestal) groter en absorbeert het geluid dichter bij de plaats waar het geluid wordt geproduceerd, namelijk aan de tafel.
6. Hulpmiddelen om de stroom naar de juiste plaats te voeren
De Lightswing. is een prima oplossing. En de plafondbalk Superlicht ook. Maar jammer genoeg kunnen beiden niet als de lamp een trafo of converter in de voet heeft. De Extention kabelgoot van Eglo kan dan wel.
Ook de nieuwe superplatte spanningsrails kunnen de stroom verplaatsen naar de plek waar je de lamp wilt hebben. Kijk eens bij Flos naar het minimalistische systeem Zero.
7. Met een arm vanaf de wand of staande lamp
Hang geen lamp boven de tafel maar verlicht de tafel op een andere manier. Bijvoorbeeld de klassieker Elle van Lumina. de Tolomeo Mega van Artemide of de Balance van Vibia kunnen naast een tafel staan en het licht op tafel werpen.
8. Aansluitpunt gewoon gebruiken
Heb je wel eens overwogen om de lamp asymmetrisch op te hangen? Op de foto boven dit blog hangt de lamp ook niet in het midden van de tafel.
Dit gaat wel het gedrag van mensen beïnvloeden. Je zult merken dat je automatisch aan de lichte kant van de tafel gaat zitten. Gebruik je de hele tafel omdat je met meer mensen bent, verlicht het donkere deel van de tafel dan op een andere manier. Zet bijvoorbeeld een oplaadbare lamp op de tafel. Die heeft immers geen kabel en stekker nodig. Oplaadbare tafellampen zijn er al wel! Bekijk de Bellhop tafellamp en de Bon Jour Unplugged van Flos , de Fatboy Edison of de Ginger tafellamp van Marset.
9. Met indirecte verlichting
Schijn het plafond boven de tafel aan. Dat kan met een staande lamp die zijn licht naar boven werpt. Maar dat kan ook vanuit een lichtpunt aan de wand met een goede uplighter waar flink wat licht uit komt. Een sfeerlampje aan de wand heeft een te klein bereik.
In deze oplossing zul je ervaren is dat de hele omgeving van je tafel verlicht wordt. Je lamp legt geen accent op de tafel. Jammer? Een grote vaas kan voor dat accent zorgen of kies een opvallende kleur voor je tafel! Voor meer sfeer tijdens een dinertje, dim je de indirecte verlichting en zet je wat kaarsen op tafel.
Onze manieren
Uiteindelijk hebben we de lampen van mijn zoon nog anders opgehangen. Bij het aansluitpunt hebben we de plafondrozet van Designtopics gebruikt en de voet van de lamp hebben we met afstandbussen aan het plafond gemonteerd. Zo kan de bekabeling (kabels of kabelgootje) onder de rozet en de voet aangesloten worden.
Onze tweede dochter heeft helemaal geen lichtpunt aan het plafond in haar nieuwe huisje. Zij heeft nog niet besloten. Maar we denken voor haar aan De Vibia North floor, een lamp die ‘zweeft’ en met een stekker in een wandstopcontact kan.. En dan in wit of beige.
Meer weten over het effect van verschillende lampen boven je tafel ? Lees Welke lamp hang jij boven je eettafel? Juist iets meer weten over de verlichting van je zithoek? Lees dan Hoe de zithoek verlichten.
Met dank aan Kristel van Hoogspoor, die heeft meegedacht in de voorbeelden.
Had jij ook een probleem met je lichtpunt? Hoe heb jij dit opgelost? Of welke oplossing ga jij toepassen?
Zet je het in het commentaarveld hieronder?
Wat vind je van een transparante draad met een relaxte lus tussen aansluitpunt en armatuur?
Hallo Maria, Dat kan zeker. Maar besteed dan aandacht aan de aansluiting van de draad op het elektrapunt en de aansluiting aan de andere kant van de draad op de voet van de lamp. Hoe minder materialen des te rustiger het beeld.
Hallo Doret. Wat mij betreft kan een plafondrails bij de lijst met oplossingen. Met een beetje geluk kan de rails over de centraaldoos en kun je verder borduren. Kan met spots en pendels worden uitgerust. En nog uitgebreider is een 3 fase rails waarbij je een extra schakeldraad trekt naar de doos om zelfs verschillend schakelende lampen op dezelfde rails te creëren.
Groet Chris
Dankjewel Chris voor het meedenken.
Een nette aansluiting van de rails op de centraaldoos is vaak niet eenvoudig. Heb jij daar een oplossing voor?
Zo’n rails lijkt mij alleen een optie als je in een rechte lijn kunt werken. Of zie jij dat anders?
Hallo Doret, je artikel is erg inspirerend, bedankt! Exact waar ik naar zocht! Mijn probleem is dat ik een mooi plafond (met historische details) niet wil open breken. Het gaat ook om een smalle inkomhal waardoor de Vibia North helaas te veel plaats zal innemen… Ik ben er nog niet aan uit 🙂
Fijn dat ik je in ieder geval op weg heb geholpen met mijn blog. Dit is wel een blog waaraan ik af en toe aanpassingen doe, want er komen steeds nieuwe lampen bij. Als je je oplossing hebt gevonden, laat je het me dan weten?
Tip 10 bel de stukadoor voor een mooi strak plafond
Haha, Marco. Dit is zeker een goed idee en levert prachtig resultaat op. Hele goede aanvulling! Dankjewel.
Goede tips Doret! Hier ook momenteel hetzelfde probleem met net nieuw aangeschafte lamp. Ik heb je tips bekeken en juist die jullie zelf hebben gebruikt snap ik niet helemaal hoe dat werkt….
Hoi Marlene, wat begrijp je niet precies?
Dat zijn nog eens bruikbare tips, want bijna iedereen loopt tegen dit probleem aan. Het is dan inderdaad vreemd, dat er vanuit de markt geen oplossingen bedacht worden.
Goede tips, Doret.
Goed om te lezen dat er inmiddels zo veel oplossingen zijn. Wij hebben zelf voor oplossing 1 kunnen kiezen.
Ik zou wel overal een foto bij willen zien, want snap ze nog niet allemaal.
Hoi Ivon, helaas zijn er ook haast geen foto’s van lampen waarop de aansluiting aan het plafond te zien is.
Komt precies op tijd!
Zelfde probleem bij mijn zoon zojuist.
Mss inleiding iets compacter, en de oplossingen zijn wel voor bepaalde beurs. Duur voor starters.
En de foto aan het begin van het artikel lijkt me geen goede optie.
Dan loop je letterlijk tegen de lamp.
Verder fijn om zoveel ideeën te zien, vindt ik altijd leuk !
Groet Creta Massar