Geslaagd?

Je zoon of dochter geslaagd?  Fantastisch! Gefeliciteerd!  Een nieuwe fase kondigt zich aan en wellicht gaat je kind een studentenkamer zoeken in een verre stad om aan het avontuur van een vervolgstudie te gaan beginnen. Nu ben je al lang blij als het lukt om op tijd een kamer te vinden, maar als je er eenmaal een hebt, dan moet die nog worden ingericht!

Inrichting van een studentenkamer

Over de inrichting van een studentenkamer wordt over het algemeen niet al te hard nagedacht; als er maar een bed, een tafel en een kast in staat, dan is het wel goed.
De meubels mogen niet te veel kosten en zijn oude spullen van thuis of krijgertjes van vrienden en kennissen.
Toch vind ik het uitermate belangrijk even goed na te denken over de inrichting van de studentenkamer. Want een ruimte waar de student zich prettig voelt, biedt een houvast in de nieuwe vreemde wereld waarin hij zich gaat begeven. Hier kan hij zich terugtrekken, rustig studeren en spullen opbergen. Als die kamer een fijne sfeer heeft, geeft dat meteen al een goed gevoel voor de student!
Bovendien is het een eerste geruststellende gedachte voor de achterblijvers thuis.
En als je geld gaat uitgeven aan meubels voor de studentenkamer doe het dan op de juiste manier! Het hoeft echt niet duur te zijn om een groot effect te geven.
Ik heb ooit de kamer van een van mijn dochters met €10,- een compleet andere uitstraling gegeven!

5 tips voor een fijne studentenkamer

Hoe kun je ervoor zorgen dat de kamer van je zoon/dochter prettig voelt, functioneel is en ook eenvoudig mee kan verhuizen naar een ander adres?
Vanuit mijn ervaring als interieurarchitect en als moeder van vier studenten geef ik je 5 tips:

– Flexibel

Als je iets nieuws koopt, koop dan iets van een flexibel systeem waarmee je een wand kunt vullen. In een andere kamer (met andere maten) kun je het meubel dan anders opbouwen en eventueel weer uitbreiden.  Een hele wand zorgt voor voldoende opbergmogelijkheid. Open rekken zijn vaak handig en goedkoop. Als je wilt, kun je ze gedeeltelijk uit het zicht halen (met een gordijn).

– Kleuren

Ga je muren texen, houd dan rekening met de richting waar het licht vandaan komt. Een kamer met alleen een raam op het noorden krijgt geen direct zonlicht. Zo’n kamer had mijn zoon in Breda. Door alle wanden een gele kleur te geven (best een stevige kleur, maar niet te fel) is zijn kamer toch een zonnige kamer geworden!
Een kamer met ramen op het zuiden of westen kun je neutraler texen.  Als een kamer meer dan één raam heeft en dan ook nog in verschillende gevels, is dat al een echte luxe!
Besteed er niet teveel aandacht aan of kleuren bij elkaar passen … een leuke mix is al snel goed. Wij hadden in Utrecht een knalroze tafel en groene stoelen gecombineerd!

– Demontabel

Let er op dat de spullen zoveel mogelijk demontabel zijn; een complete kast, een bed of bank in zijn geheel of een tafel waar de poten niet af kunnen krijg je bijna nergens naar boven.
Wij hebben een keer in Den Haag een meer dan twee meter lange tafel 10(!) verdiepingen omhoog gesjouwd, omdat de poten er niet af konden en hij daardoor niet in de lift paste …. En halverwege een trap vastzitten met de bank (zoals wij hadden in Haarlem) is ook geen pretje!

– Onrustige wand

Vaak ziet de wand met het raam -en daaronder meestal de radiator- er een beetje slordig uit. Hang dan een eenvoudige vitrage voor de hele wand. De raamverduistering kan vervolgens met een eenvoudig rolgordijn of iets dergelijks tussen het raam en de vitrage. Zo krijg je eenvoudig een net en rustig vlak, terwijl het uitzicht behouden blijft. Wij hebben dat eens in een studentenkamer van mijn dochter in Amsterdam gerealiseerd met een spankabel en lap van Ikea.

– Verlichting

Met de verlichting is het over het algemeen zeer slecht gesteld in studentenkamers. En dat terwijl goede verlichting een belangrijk sfeerbrengend element is.
Hang niet alleen een lamp aan het lichtpunt in het plafond, maar plaats daarnaast minimaal twee andere lampen. Eén ervan kan een bureaulamp zijn of een hanglamp met gericht licht op bureau of tafel. De andere lamp kan wat meer sfeer brengen. Zo is het niet persé noodzakelijk dat de centrale lamp (die vaak ongezellig licht geeft) de hele avond aan is.
Voor een uitgebreider lichtadvies kun je mijn e-book raadplegen. Heb je dat e-book nog niet? Geef je dan even op via deze pagina, dan ontvang je het direct in je mailbox!

Een eigen plek voor je kind

Hoewel we verschillende malen (o.a. in Maastricht) alle huisraad drie trappen af en ergens anders weer drie trappen op hebben gesjouwd,  heb ik altijd uitermate veel plezier beleefd aan het inrichten van de studentenkamers van mijn vier kinderen. Het is hartstikke leuk om (al het gesjouw daargelaten) in een of twee dagen tijd, met beperkte middelen een eigen plek voor je kind te realiseren!
Ik wens je daarmee veel plezier!
Hebben jij of je student nog een vraag? Stel hem dan in het commentaarveld hieronder, dan geef ik je antwoord!

Misschien weet je iemand die deze tips kan gebruiken? Stuur dit bericht of de link dan door!